Dollár
402,97 Ft
Euró
406,55 Ft
Font
480,82 Ft
Bitcoin
23,429 $

Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki csütörtökön, Dél-Korea és Japán is aggódik

Fotó: Illusztráció: Pixabay
not image

Hujber Dávid

2021. március 25. - 06:46

Ez már a második ilyen rakétaindítás volt Észak-Korea részéről, kevesebb, mint egy hét alatt, ami Szöult és Tokiót aggodalommal tölt el.

A CNN beszámolója szerint Dél-Korea a hivatalos közleményében a vezérkari főnökségen keresztül arról jelentett, hogy Dél-Hamgyong tartományból, Hamjuból két rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki Észak-Korea a tenger felé.

Soron kívül 300 embernek kellett elhagynia egy társasházat a Corvin sétányon Budapesten

Helyi idő szerint reggel 7 óra 6 perckor és 7 óra 25 perckor engedték szabadjára a rakétákat, amik 450 kilométert repültek, elérve a 60 kilométeres magasságot. A közlemény szerint ezek vélhetően földről indított ballisztikus rakéták voltak.

A rakéták pontos típusa egyelőre nem ismert, de az indítás hírére az összehívott dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács mély aggodalmát fejezte ki a helyzet miatt, majd kijelentette, hogy az Egyesült Államokkal együttműködve felülvizsgálja a félsziget biztonsági helyzetét.

A dél-koreai hadsereg szorosan figyeli az eseményeket, felkészülve az esetleges újabb indításokra. Japán miniszterelnöke, Yoshihide Suga elítélte a rakéták indítását, és azt mondta, hogy ezzel a békét és a biztonságot fenyegetik, illetve mindez szembe megy az ENSZ határozatával.

Újabb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea

Ahogyan a miniszterelnök fogalmazott, Japán komoly tiltakozását fejezte ki, valamint határozottan elítéli Észak-Korea cselekedetét. Emellett arra sürgette a lakosságot, hogy teljes mértékben álljon készen az esetleges előre nem látható helyzetekre.

Japán szorosan együtt fog működni az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával, hogy megvédjék az emberek életét és biztosítsák a békét. A japán parti őrség figyelmeztetést adott ki a hajóknak, hogy figyeljenek a levegőből hulló maradványokra.

Egyes vélemények szerint Észak-Korea ezeket a rakétaindításokat provokációnak is szánja Joe Biden, az új amerikai elnök felé. Az indítások azonban nem lehettek teljesen váratlanok, hiszen egy ideje már tisztában vannak azzal, hogy Észak-Korea folyamatosan fegyverkezik és a rakéták területén is teszteléseket végez.