Videón, ahogy Kína űrszondája landolt a Marson

CNSA
not image

Kulcsár Péter

2021.május.15 - 12:46

A Tienven–1 misszió keretében történelmi eseménynek lehettünk szemtanúi, a kínai Csuzsung marsjáró ugyanis talajt ért a vörös bolygó felszínén.

Je Pejcsiang, a Kínai Tudományos és Technológiai Szövetség vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, ha túléli a hét percig tartó ereszkedést az egység, akkor minden bizonnyal május 15-én, hajnali 1:11-kor landolhat a Marson.

Szerencsére sikerrel végződött a landolás, ezzel pedig Kína egy történelmi tettet hajtott végre, hiszen eddig csupán a NASA által épített amerikai szerkezetek tudtak gond nélkül talajt érni a vörös bolygón – olvasható a Futurism magazin tudósításában.

A Tienven–1 küldetés még tavaly júliusban kezdte meg útját a Mars felé, melynek modulja egy orbiterből, egy landerből és egy roverből áll össze. Az orbiter idén februárban állt Mars körüli pályára, azóta pedig fokozatosan közeledett az égitest atmoszférájához, hogy kijelölje a lander pontos leszállási helyét.

A rover és a lander egy hőpajzs segítségével lépett be a bolygó légkörébe, majd a zuhanás közben egy ejtőernyővel lassítottak a súrlódás mértékén, így csökkenthették annak a veszélyét, hogy az egység elégjen az atmoszférában.

A kínai szerkezet a hagyományos amerikai moduloktól abban különbözik, hogy landoláskor apró boostereivel lelassítja a földet érést, így biztonságosan végbemehet a folyamat.