Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Kínában december óta 10-ből 8 ember megfertőződött a koronavírussal

Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A kínai tisztviselők a hivatalos adatok alapján közölték, hogy a koronavírushoz köthető halálesetek száma a járványügyi korlátozások feloldása óta 72 ezerre emelkedett, noha a nem kínai szakértők szerint ez a szám valójában az egymilliót közelíti.

A Guardian a kínai egészségügyi hatóságok közlése nyomán számolt be arról, hogy Kína lakosságának mintegy 80 százaléka fertőződött meg a koronavírussal, azóta, hogy decemberben a kormány feloldotta a rendkívül szigorú járványügyi korlátozásokat.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Fontos megjegyezni, hogy nemrég a WHO is megkérdőjelezte a kínai kormány által hivatalosnak minősített járványügyi adatok valódiságát, ahogyan nemzetközi szinten is rengeteg szakértő: a járványügyi szakemberek ugyanis úgy vélik, hogy a Kína által hivatalosan közölt mindössze 72 ezer koronavírushoz köthető haláleset a valóságban inkább az egymilliót (!) közelíti.

Kínán az omikron söpört végig, miután a kormány egyik pillanatról a másikra eltörölte a rendkívül szigorú zéró-Covid politikát, s nem sokkal a rendkívül forgalmas holdújévi ünnepi időszak előtt feloldotta járványügyi korlátozásokat.

Noha a lakosságot arra kérték, hogy ha nem muszáj, ne utazzanak, a friss adatok alapján ugyanúgy szélsebesen terjed a fertőzés az országban.

A holdújév előtti héten közel 13 ezer új halálesetről számoltak be, ami hozzáadódik a korábban jelentett hivatalos 60 ezer halálesethez, noha a legtöbb szakértő és szervezet szerint ez a szám csak egy töredéke a valós adatoknak.