Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

A kínai elnök aggodalmát fejezte ki a koronavírus-járvány kapcsán

Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Csang Ling
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Hszi Csin-ping kínai elnök aggodalmának adott hangot csütörtökön, amiért a vidéki területek még mindig nincsenek felkészülve a járványra.

A Reuters jelentése szerint Hszi Csin-ping aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, hogy a vidéki területeken nincsenek felkészülve az újabb járványkitörésekre, kiemelve, hogy a holdújévi ünnepek miatt megnövekedett utazási hajlam nyomán jelentősen megnövekedhet a fertőzöttek száma.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Aggodalmai pedig nagyon is valósak, hiszen mielőtt a koronavírus 2019 végén először megjelent Vuhanban, az ünnepi időszakot úgy emlegették, mint a legnagyobb éves “népvándorlást”. Hszi szerdán az állami CCTV által közvetített ünnepi üzenetében úgy fogalmazott:

“Kína COVID-megelőzése és -ellenőrzése még mindig a stressz időszakát éli, de a fény előttünk van. Leginkább a vidéki területek és a gazdák miatt aggódom. A vidéki területeken viszonylag gyengék az egészségügyi létesítmények, így a megelőzés nehéz feladat.”

Miután a kínai kormány szinte egyik pillanatról a másikra eltörölte a szigorú járványügyi intézkedéseket, a lakosság megrohamozta a gyógyszertárakat, a megugró kereslet kielégítése érdekében pedig a kínai gyógyszergyártók megháromszorozták a kulcsfontosságú láz- és köhögés elleni gyógyszerek gyártási kapacitását.

A járvány elleni küzdelmet az is nehezíti Kínában, hogy még mindig a hazai gyártású oltóanyagokra támaszkodnak, melyek jóval kevésbé hatékonyabbak a nyugati vakcináknál. Noha a Pfizer vakcinája kapható az országban, személyes beszámolók és médiajelentések szerint a hivatalos csatornákon keresztül szinte lehetetlen hozzájutni.