Clouds
21 Budapest
Dollár
365,41 Ft
Euró
391,77 Ft
Font
439,87 Ft
Bitcoin
23,136 $

Kína csaknem 13 ezer új koronavírushoz köthető halálesetet jelentett

Fotó: Infúziót kapnak betegek egy sanghaji kórház folyosóján 2023. január 15-én. A kínai hatóságok által az előző nap közölt adatok szerint 2022. december 8. és 2023. január 12. között csaknem 60 ezer ember halt meg az új koronavírus járványa miatt Kínában. MTI/EPA/Alex Plavevski
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A hatalmas ázsiai ország január 13. és 19. között csaknem 13 ezer olyan halálesetről jelentett, amik a koronavírushoz köthetőek.

A hivatalos tájékoztatás szerint a fertőzések hulláma már elérte a tetőpontját. A kórházak és a temetkezési vállalatok viszont túlterheltek, mivel Kína december eleje óta már nem alkalmazza a legszigorúbb protokollját a tömeges tesztelési rendszerével, ami jelentős gazdasági kárt és stresszt okozott.

A hirtelen politikai fordulat tiltakozásokat váltott ki, és többen úgy érzik, hogy ezzel teret adtak a vírus terjedésének az 1,4 milliárdos lakosság körében. Korábban jellemzően az volt a példa, hogy a legkisebb fertőzés esetén is tömeges teszteléseket, lezárásokat rendeltek el.

Legutóbb 13 ezer ember halálát erősítették meg január 13. és 19. között – írja a CNA. Ezek azonban azok a betegek, akik kórházakban vesztették életüket, a hatóságok által közölt számok nem tartalmazzák azokat a haláleseteket, amik otthon történtek.

Kína január 14-én közel 60 ezer olyan halálesetről számolt be, amik a koronavírushoz köthetőek. Az akkori tájékoztatás szerint ezek az emberek december 8. és január 12. között hunytak el a kórházakban, ami hatalmas növekedést jelentett a járvány teljes időszakára vonatkozóan, mely több mint 5000 halálesetről szólt.

A dokumentumok szerint a temetkezési vállalkozások kiadásai számos tartományban megnőttek. A jelenlegi helyzet miatt sokkal többet költenek hullazsákokra, illetve a hamvasztókemencékhez köthető termékekre.