Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,094 $

Kínának nem tetszik a WHO hozzáállása a koronavírus-járvány kapcsán

Fotó: MTI/EPA/Andy Rain
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Miután Kínában jelentősen megugrott a koronavírusos fertőzések száma, a világ több országa pedig kötelező jellegű tesztelést vezetett be minden Kínából érkező utas számára, Kína most a WHO-t vette elő.

Az AFP jelentése szerint Kína csütörtökön felszólította az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy “igazságos álláspontot” tanúsítson a koronavírusról, miután a WHO bírálta Peking “nagyon szűkös” definícióját a fertőzés okozta halálesetekről.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Michael Ryan, a WHO sürgősségi igazgatója szerdán újságíróknak nyilatkozva rámutatott, a hivatalos statisztikák nem tükrözik a járvány valós hatását Kínában, ahol a koronavírusos esetek száma látványosan megugrott, miután Peking a múlt hónapban úgy határozott, egyik napról a másikra megszünteti az évek óta tartó szigorú járványügyi intézkedéseket.

Kína szerint ők mindenben együttműködtek

Peking csütörtökön azzal vágott vissza a WHO-nak, hogy hangsúlyozta, Kína “szorosan együttműködik a WHO-val”, kiemelve, hogy “mindig is nyíltan és átláthatóan megosztotta a vonatkozó információkat és adatokat a nemzetközi közösséggel”.

Mao Ning külügyminisztériumi szóvivő ennek kapcsán egy sajtójátékoztatón kijelentette:

“Egy nem teljes lista szerint a koronavírus-járvány első bejelentése óta több mint 60 technikai csere történt a két fél között, többek között a koronavírus-fertőzés megelőzéséről, annak ellenőrzéséről, valamint kezeléséről, illetve az oltóanyagokról és a vírus eredetének nyomon követéséről.”

Kínában december óta összesen 23 koronavírushoz köthető halálesetet regisztráltak, ám Peking drasztikusan leszűkítette a halálesetek osztályozásának kritériumait, ami azt jelenti, hogy a kínai statisztikák nem biztos, hogy a valóságot tükrözik. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a több ország által is bevezetett kötelező jellegű tesztelést Kína “elfogadhatatlannak” minősítette és megtorlással fenyegetőzött.