Clouds
21 Budapest
Dollár
354,58 Ft
Euró
386,26 Ft
Font
432,96 Ft
Bitcoin
23,615 $

Évek óta hatályban lévő COVID-korlátozásokat oldott fel Kína

Infúziót és gépi lélegeztetést kapó betegek és hozzátartozóik egy sanghaji kórház elõcsarnokában 2023. január 3-án, amikor növekszik a koronavírussal fertõzöttek száma a kínai nagyvárosban. MTI/AP/Chinatopix
Ázsia
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Társadalmi nyomásra a pekingi kormány feladata a drákói szigort a koronavírus elleni harc eszközeként, ennek következtében viszont elszabadult a járvány az országban, amennyiben hinni lehet a különböző médiabeszámolóknak.

Kína a hivatalos számok alapján meglehetősen alacsonyan tudta tartani a fertőzöttek és halálos áldozatok számát annak ellenére, hogy az országban tört ki a járvány – nem véletlen, hogy univerzális szkeptikusság van a hivatalos adatok hitelessége kapcsán.

Soron kívül Elindult a bértárgyalás az Audi Hungariánál, ezt követeli a szakszervezet

Ennek ellenére viszont számos nyugati médiafelületen pozitív példaként hozták fel a kínai járványkezelést, noha fontos megemlíteni, hogy ugyanazon médiatermékek lubickoltak a COVID-riogatásban és asztalt csapkodóan érveltek az egyre szigorúbb fellépések mellett.

Riogatás

A járvány azonban alábbhagyott globálisan, ezen médiatermékek pedig elvesztették relevanciájukat vele együtt, noha a mai napig vannak próbálkozások arra vonatkozóan, hogy amikor felüti a fejét egy nagyobb gócpont, akkor már riogatás induljon.

Nem különb a helyzet a jelenlegi kínai helyzettel sem, olvashatók voltak olyan cikkek is, amelyek kritizálták azt, hogy Peking feladata a zéró COVID politikáját – legyen az akármennyire emberi szabadságellenes.

Társadalmi nyomás

Kínának is már azért kellett feladnia ezt a politikát, mert a társadalomnak teljesen elege lett az ilyen fokú bezártságból, erre az i-re a pontot pedig egy lakóháztűz tette fel, ahonnan azért nem lehetett kimenekíteni az embereket, mert lockdown volt.

Kína onnantól ezt a harcot elengedte és vele együtt elkezdte feloldani az évek óta hatályban lévő korlátozásokat, ez azonban azt is hozta magával, hogy egyöntetű beszámolók szerint a járvány teljesen elszabadult az országban.

Napi milliós fertőzöttség és több ezres halálozás lehet az országban, ezek azonban inkább szakértői véleményeket alapul vevő spekulációk, ugyanis nem tudni pontosan a helyzetet, Peking ügyel arra, hogy negatív adatok ne kerüljenek ki.

Kína újabb engedményeket tesz

Kína ennek ellenére folytatja a korlátozások feloldását, most a France24 cikke szerint az utazási korlátozásokat oldották fel a beutazók számára. A járvány kitörése óta szigorú korlátozások vonatkoztak a beutazókra, ezeket azonban most feloldották.

A különböző be- és kiutazási korlátozások feloldásának hatására pedig meg is nőtt a forgalom Kína repterein, sokan attól tartanak, hogy ez egy újabb járványhullámot indíthat. Számos ország ezért maga korlátozta a kínaiak utazását.

Egyelőre arra nincs példa, hogy megtiltják a kínai turisták érkezését, viszont egyre több országban válik kötelező előírássá, hogy negatív teszttel lehet csak kínaiaknak belépni az adott országba, köztük több európaiba is.