Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,073 $

Műholdfelvételek bizonyítják, hogy megteltek a kínai krematóriumok

Főként koronavírussal fertőzött betegek egy sanghaji kórház előcsarnokában 2023. január 3-án, amikor növekszik a koronavírussal fertőzöttek száma a kínai nagyvárosban. MTI/AP/Chinatopix
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha a kínai kormány minden erejével igyekszik elbagatellizálni a koronavírus-járvány súlyosságát az országban, a műholdfelvételek mindent elárulnak.

Megannyi kínai városról készítettek műholdfelvételeket, melyek sorra azt bizonyították, hogy zsúfolásig vannak krematóriumok és ravatalozók, miközben az ország a koronavírus-járvány példátlan hullámával küzd.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

A felvételeket, melyeket a CNN is szemlézett, a Maxar december végén és január elején készítette: az egyik felvételen egy Peking külvárosában lévő ravatalozó látható, mely a műholdfelvételek szerint új parkolót épített; míg Kunming, Nanking, Csengtu, Tangsan, illetve Huzhou városok ravatalozói előtt hosszú kocsisorok láthatók.

Mint ismert, Kína nemrég feloldotta a rendkívül szigorú, zéró-Covid politika nyomán hozott járványügyi intézkedéseket, ám ezek eltörlése óta jelentősen megnövekedett a fertőzések száma, s bár valószínűleg a vírusban elhunytak száma is emelkedett, a kormány által kiadott hivatalos járványügyi adatokban csak elvétve számolnak be halálesetekről.

A CNN is rámutatott, hogy ezen műholdfelvételek abszolút összhangban vannak a nemzetközi sajtó tudósításaival, valamint a közösségi médiában, a szemtanúk által megosztott beszámolókkal, melyek a ravatalozók és krematóriumok túlzsúfoltságáról szóltak.

Miközben már bizonyítékok is rendelkezésre állnak, illetve a WHO is összetűzésbe keveredett a kínai kormánnyal, amiért megkérdőjelezték a kormány által közzétett hivatalos járványügyi adatok valódiságát, Kínában a hivatalos adatok szerint a korlátozások enyhítése óta továbbra is feltűnően kevés, mindössze 37 halálesetet jegyeztek december 7. óta.