Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Káosz Amerikában: több bombát is találtak a halálos washingtoni tüntetés napján

not image

A T-800-as

2021. január 7. - 08:18

Egyre több információ lát napvilágot a Washingtonban történt erőszakos tüntetésről, aminek négy halálos áldozata van, köztük egy nővel, akit mellkason lőttek.

Egyre több információ lát napvilágot a Washingtonban történt erőszakos tüntetésről, aminek négy halálos áldozata van, köztük egy nővel, akit mellkason lőttek.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Az erőszakba torkollott tüntetés szerda kora délután vette kezdetét, mely végül négy halálos áldozatot követelt. A közösségi média legnagyobbjai az erőszak lassítása érdekében ideiglenesen befagyasztotta Donald Trump fiókját, aki botrányos körülmények között távozhat az elnöki székből.

A CNN megtudta, hogy több bombát is hatástalanítaniuk kellett a szövetségi és helyi bűnüldöző szerveknek. Egyelőre nem világos, hogy ezek az eszközök valódiak voltak vagy sem, de azokra potenciális veszélyforrásként tekintettek, és így is jártak el.

Szerdán a Republikánus Nemzeti Bizottság központjában egy csőbombát találtak, ami odakint hevert a földön a székház falánál. A rendőrség biztonságos keretek között robbantotta fel az eszközt. Emellett még legalább két gyanús csőbombát hatástalanítottak a bűnüldöző szervek.

Az egyik ilyen bombát a Republikánus Nemzeti Bizottság irodáinak otthont adó épületnél fedeztek fel, míg egy másikat az ostrom alá vett Capitoliumban. Az egyik tisztviselő azt mondta, ezek már valódi robbanóeszközök voltak, és biztonságos módon semlegesítették azokat.

Beindult a lavina Trump körül a halálos áldozatokkal járó tüntetést követően, többen is lemondtak

A CNN egyik forrása elárulta, hogy a Demokratikus Nemzeti Bizottság is kiürítették, miután egy gyanús csomagot kellett átvizsgálni a közelben. A forrás szerint a párt még a tüntetések előtt bezáratta az épületet.

A szövetségi rendvédelmi tisztviselő elmondta, a rendőrség a helyszín közelében, ahol megtalálták az egyik csőbombát, egy járművet is vizsgálat alá helyeztek, míg egy gyanúsítottat őrizetbe vettek. Puskákat és körülbelül tíz Molotov-koktél találtak. A nyomozók most azon dolgoznak, hogy feltérképezzék, ennek volt-e bármi köze a tüntetéshez.

A Reuters és az AFP jelentése szerint eddig ötvenkét letartóztatásról tudni. A több mint ötven letartóztatott közül huszonhatan vannak, akiket a Capitolium területén fogtak el, míg tizennyolcan a kijárási tilalmat szegték meg. Többeket engedély nélküli vagy tiltott lőfegyverek birtoklásának vádjával vettek őrizetbe.

A támadásokban összesen tizennégy rendőrs sérült meg, akik közül ketten kórházban maradtak. Sok kritika éri jelenleg a rendőrséget amiatt, hogy miért nem biztosították jobban a Capitolium területét, miközben sok rendbontó mindenfajta következmény nélkül távozhatott a helyszínről.

A nyomozások zajlanak, és a helyiek segítségét kérik az azonosítások miatt, akik részt vettek a zavargásokban. Sokakról képek is készültek az épületen belül, és a videókon is látszanak, amik kikerültek a közösségi médiás felületekre. Az FBI már nagy erőkkel nyomoz az ügyben, és keresi azokat, akik aktívan szerepet játszottak a kialakult erőszakhullámban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.