Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,35 Ft
Euró
388,19 Ft
Font
456,46 Ft
Bitcoin
67,425 $

Kína határozott véleménye Irán Izrael elleni támadásáról

Többek között Kína is véleményezte Irán súlyos támadását Izrael ellen, amivel minden eddiginél nagyobb feszültség tört ki a Közel-Keleten.

...svg content...Fotó: Az iráni Forradalmi Gárdának a damaszkuszi iráni konzulátus elleni, Izraelnek tulajdonított légicsapással megölt hét katonáját temetik Teheránban 2024. április 5-én. A rakétatámadásban tizenhat ember életét vesztette, köztük Mohammad Reza Zahedi dandártábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz (Jeruzsálem) nevű különleges egységének egyik parancsnoka és helyettese, Mohammad Hadi Hadzsi Rahimi tábornok. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Közel-Kelet

Kiss László

Szerkesztő

Erre a helyzetre a magyar kormány is reagált, amikor Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot. Órákkal később a magyar kormányfő fontos bejelentéseket tett, és sok más országhoz hasonlóan elítélte az iráni támadást Izrael ellen. Egyelőre nem történt ellencsapás Izrael részéről, és a hírek szerint az USA beszélheti le őket erről.

Az USA ugyan kész továbbra is védelmet biztosítani Izraelnek, Joe Biden amerikai elnök közölte az ország vezetőjével, nem fognak háborúzni Iránnal, és nem támogatják az ellentámadást. Az iráni vezetés pedig azt mondta, ha Izrael nem támadja meg őket, nem lesz következő hullám, ellenkező esetben viszont tízszer nagyobb erővel is képesek lecsapni rájuk. Soron kívül Több mint 5,5 millió alkalommal töltöttek le pénzlopó appokat a Play Áruházból

Irán nemcsak Izraelnek üzent, hanem az USA-nak is, egyértelművé téve, hogy jobb, ha ebből az egészből kimaradnak, máskülönben célponttá válhatnak a bázisaik a Közel-Keleten. Oroszország szintén véleményezte a helyzetet, majd az oroszok után Kína is elmondta a véleményét az iráni akcióról.

Az Al Jazeera azt írja, Kína ENSZ-nagykövete, Dai Bing az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén úgy fogalmazott, mélységes aggodalmát fejezi ki Irán Izrael elleni támadása miatt, és maximális nyugalomra, illetve önmérsékletre szólította fel a feleket. Kína rendkívül gonosznak nevezte Izrael feltételezett támadását Irán szíriai konzulátusa ellen, amire az iráni kormány rakétákkal válaszolt.

Irán állítja, márpedig Izrael volt a felelős a támadásért, amit a kormány nem tagadott, viszont nem is vállalta érte a felelősséget. Kína azonnali tűzszünetet követelt Gázában, és hangsúlyozta, az ottani humanitárius katasztrófa egyszerűen elfogadhatatlan.

Nincsenek megszűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin

Kovács Zoltán tisztázta, szó sincs arról, hogy meg lennének szűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin.

Helyreállt az 1-es villamos közlekedése

Újra teljes vonalon jár a 1-es villamos, miután az óbudai tűzoltók megoldották a kérdést a Vörösvári úton.