Dollár
396,83 Ft
Euró
403,42 Ft
Font
477,85 Ft
Bitcoin
23,450 $

Minden idők legígéretesebb rákgyógyszerét fejlesztették ki, hamarosan embereken is kipróbálhatják

William Freed-Pastor
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 8. - 05:10

Rágcsálókon elvégzett kísérletek alapján az új, három gyógyszerből álló koktél képes legyőzni a hasnyálmirigyrákot, és ha minden jól alakul, akkor embereken is hasonló hatás érhető el a terápiával.

A ráksejtek az immunrendszer alapkövének számító T-sejteket támadják meg, melyeket lényegében képesek kikapcsolni, így a szervezet képtelen felvenni a harcot a rosszindulatú szövetburjánzással, és áttétek keletkeznek, az általuk előidézett szövődmények végül halálhoz vezetnek.

Soron kívül Visszautasítják az oroszok a vádakat: nem lopnak áramot a zaporozsjei atomerőműből

Léteznek azonban úgynevezett checkpoint inhibítorok, amelyek blokkolják a ráksejtekben található PD-L1 nevű fehérjét, illetve előfordulnak a szervezetben olyan immun T-sejtek is, mint például a PD-1-ek, amelyek hasonló hatást tudnak kifejteni.

Hasnyálmirigyrák esetében a ráksejtek CD155 proteint választanak ki, amelyek hozzákapcsolódnak a T-sejteken lévő TIGIT receptorokhoz, ezáltal elfojtják az immunrendszer természetes reakcióját.

Az MIT kutatói rájöttek, miként lehetne feloldani ezt a korlátot, és beavatkozni a folyamatokba. A PD-1 checkpoint inhibítorokat TIGIT inhibítorral, valamint speciális, CD40 antitest agonistával vegyítették, a koktélt pedig hasnyálmirigyrákos egereken tesztelték.

Rájöttek, hogy a gyógyszer-kombináció segítségével több mint 50 százalékkal csökkenteni lehet a daganatok méretét, míg az állatok közel egynegyedénél végérvényesen el is tudták tüntetni a tumorokat a szervezetből.

Egyelőre tehát biztatónak ígérkezik a módszer, ezért nemsokára emberi önkénteseken is megkezdődhetnek a vizsgálatok, és ha ezt az akadályt szintén sikerrel veszik, akkor minden idők legbiztatóbb rák elleni gyógyszerét dobhatják a közeljövőben piacra.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.