Dollár
431,79 Ft
Euró
423,20 Ft
Font
482,09 Ft
Bitcoin
19,433 $

Koronavírus ellen is hatásos rákgyógyszerre bukkantak amerikai kutatók

not image

Kulcsár Péter

2021. február 1. - 05:59

Egy nem várt helyről érkezhet a koronavírus elleni tökéletes gyógyszer, a szóban forgó készítmény ugyanis 27,5 százalékkal hatásosabbnak bizonyult, mint a Gilead Sciences által kifejlesztett remdesivir.

Az Aplidin vagy Plitidepsin néveken futó gyógyszert a spanyol PharmaMar biotechnológiai vállalat alkotta meg. A készítményt világszerte elfogadták az orvosi praxisban való alkalmazásra, Ausztráliában például különféle mielómákat, vagyis csontrákfajtákat kezelnek vele.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A szert először 2020 márciusában kezdték el tesztelni potenciális covid-terápia részeként a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem tudósai, azóta pedig már átesett az első és második klinikai fázison, így hamarosan elrajtolhat az utolsó, harmadik humán tesztelés is – adta hírül az Observer.

Az Aplidin az úgynevezett aszcídiákból származik, amelyek tengerek mélyén élő, zsákszerű testtel rendelkező primitív gerinchúros létformák.

Az Aplidium albicans fajhoz tartozó egyedek kizárólag Ibiza szigetének partvidékén élnek – belőlük vonják ki az Aplidinhez szükséges hatóanyagokat.

Az Aplidin hatását nem véletlen úton, hanem célzott kísérletek segítségével tudták bizonyítani még a pandémia kitörését követő első néhány héten. Az egyetem szakemberei rájöttek, hogy a gyógyszer a meglévő terápiás módszereken felül plusz védelmet nyújthat a koronavírus kórokozójával szemben.

Nevan Krogan, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem molekuláris biológusa elmondta, a vírus szaporodásához és életben maradásához szükséges emberi fehérjék megcélzásával el tudták érni, hogy megszűnjön a kórokozó mutációja, ezáltal képtelen volt tovább burjánzani a szervezetben.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.