Dollár
397,19 Ft
Euró
419,12 Ft
Font
489,06 Ft
Bitcoin
17,169 $

Jelentősen csökkenti a remdesivir a koronavírus-fertőzés halálozási kockázatát

Essen, 2020. július 3. Remdesivir antivirális hatóanyaggal teli ampullák az esseni Egyetemi Kórházban 2020. június 3-án. Az Európai Bizottság 2020. július 3-án bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát. A gyógyszervizsgálati eredmények szerint a remdesivirrel kezelt, oxigénbevitelre szoruló betegek körülbelül 11 nap elteltével gyógyultak. MTI/EPA/Sascha Steinbach
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Gilead Sciences gyógyszeripari cég által fejlesztett antivirális készítménnyel akár öt nappal lerövidíthető a kórházi kezelések hossza, valamint az előzetes eredmények alapján a páciensek mortalitási rátája is javítható.

A Gilead Sciences gyógyszeripari cég által fejlesztett antivirális készítménnyel akár öt nappal lerövidíthető a kórházi kezelések hossza, valamint az előzetes eredmények alapján a páciensek mortalitási rátája is javítható.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

A New England Journal of Medicine orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányból megtudhattuk, hogy azok a koronavírusos betegek, akik oxigénmaszkos vagy lélegeztetőgépes terápiára szorultak és megkapták a remdesivirt, átlagosan hét nappal korábban épültek fel a fertőzésből, mint azok, akiknél semmilyen antivirotikumot sem alkalmaztak.

A kísérleteket összesen 1 062 páciensen végezték el, a kutatók 29 napon keresztül vizsgálták, pontosan milyen hatással volt az érintett személyek szervezetére a szóban forgó ellenszer.

A Gilead gyógyszere az elsők között kapta meg az engedélyt a használatra az amerikai és az európai egészségügyi hatóságoktól még május elsején, legutóbb még maga az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump is átesett a remdesivires kezelésen.

Habár a tanulmány során kiderült, hogy a szer jelentősen redukálhatja a COVID-19 fertőzés mortalitási arányát, statisztikai szempontból még nem lehet egyértelműen bizonyítani, hogy mindenkire jótékony hatással bírhat az antivirális készítmény.

Egy másik analízissel azonban kimutatták, hogy az oxigénkezelésen átesett koronavírus-pácienseknél a tizenötödik napon 72 százalékkal, míg a huszonkilencedik napon mintegy 70 százalékkal javult a halálozás esélye.

Dr. Andre Kalil, a Nebraskai Egyetem Orvosi Központjának epidemiológus szakértője és az elemzés egyik elbírálója a hivatalos sajtóközleményben elmondta,

“Már pontos adatokkal rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy a remdesivirrel kezelt, oxigénre kötött betegek esetében szignifikáns módon csökkenhet az elhalálozás esélye a kontrollcsoporthoz viszonyítva.”