Dollár
397,39 Ft
Euró
418,93 Ft
Font
488,09 Ft
Bitcoin
17,172 $

Hosszú távú tumorellenes hatást biztosít egy speciális bőrrákvakcina

Berlin, 2021. január 14. A Pfizer-BioNTech vállalatok oltóanyagát tartalmazó injekciós tûk az új koronavírus elleni vakcinák beadására a német fõvárosban másodikként kialakított oltóközpont a berlin Erika Hess jégcsarnokban 2021. január 14-én. MTI/EPA/DPA pool/Kay Nietfeld
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kiderült, hogy a nemrégiben kifejlesztett, bőrrák kezelését megcélzó oltások a kísérleti terápiák alkalmával tartós immunválaszra sarkallták a daganatos megbetegedésekben szenvedő páciensek szervezetét.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból megtudhattuk, hogy a szóban forgó személyre szabható vakcinák nyolc bőrrákkal küzdő beteg esetében hatásosnak bizonyultak.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

A neoantigén rákvakcinák előzetes tesztjei nem várt sikerekkel zárultak azoknál a pácienseknél, akiknél eltávolították a melanómát, és esélyes volt, hogy a bőrrák ismét kiújul a szervezetükben.

A Dana-Farber Rákkközpont professzora, és a kutatás vezetője, Catherine Wu elmondta, rendkívül biztató eredményeket értek el az új neoantigén vakcinákkal, ugyanis az immunsejtek nemcsak hogy megjegyezték az elsődleges tumorokat évekkel a kezelések után, hanem megtanulták felismerni a melanóma biomarkereit is.

Az első humán teszteket nyolc betegen végezték el, mindegyikük a NeoVax nevű vakcinát kapta meg 18 héttel azután, hogy átestek a melanóma eltávolítását megcélzó sebészeti beavatkozáson. Négy évvel később a páciensek továbbra is életben voltak, hatan pedig teljesen tünetmentessé váltak.

Az első kezelések után néhány évvel két betegnél alakultak ki áttétek a tüdőben, ezért náluk inhibítoros immunterápiát alkalmaztak. A kutatók rájöttek, hogy a neoantigének által megedzett T-sejtek sokkal nagyobb hatékonysággal tudtak támadást mérni a metasztatizált tumorokra.

Habár a technológia rendkívül hatásos, az egyetlen probléma csupán az vele, hogy nagyon költséges, mivel egyetlen beteg 10 hétig tartó vakcinás kezelése több mint 60 ezer dollárba kerül. A tudósok azt remélik, hogy a jövőben tovább tudják majd fejleszteni ezt az eljárást, így egy sokkal olcsóbb, egyben gyorsabb és effektívebb megoldással állhatnak elő, ezáltal megmentve több tízezer bőrrákos beteg életét.