Clouds
21 Budapest
Dollár
359,33 Ft
Euró
389,68 Ft
Font
443,60 Ft
Bitcoin
22,819 $

Olcsó indiai koronavírus-vakcinákat vásárolt fel az Egyesült Királyság és Belgium

Saltillo, 2021. január 5. A Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok koronavírus elleni vakcinájának beadására készül egy egészségügyi dolgozó a mexikói Saltilloban 2021. január 4-én. Mexikóban ezen a napon engedélyezték az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájának forgalmazását is. MTI/EPA/EFE/Miguel Sierra
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az indiai egészségügyi hatóságok elmondása szerint havonta 500 millió COVID-19 elleni védőoltás exportját oldhatják meg, amelyek nemcsak hogy hatékonyak, de rendkívül olcsóak is lehetnek.

A Bloomberg értesülései szerint a közel-keleti és afrikai államokon kívül a tehetősebb országok, úgymint az Egyesült Királyság és Belgium is bejelentkezett az indiai vakcinákért.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

A dél-ázsiai ország előzetes tervei alapján a koronavírus-vakcinák iránti kereslet a hét végére tovább emelkedhet, ezért gőzerővel gyártják a fiolákat, bennük a manapság kincsnek számító oltóanyaggal.

Az indiai külügyminisztérium keddi közleményéből kiderült, hogy Új-Delhi szerdán összesen hat szomszédos államba, Bhutánba, Bangladesbe, Nepálba, Mianmarba, Maldív-szigetekre és Seychelle-szigetekre szállította el a megrendelt dózisokat, az elkövetkező néhány napban pedig további adagokat exportálhatnak a Föld különböző pontjaira.

A szóban forgó oltásokat első körben az egészségügyi dolgozók, a frontvonalakban tevékenykedő ápolók és orvosok, valamint az idősotthonok lakói, illetve a 80 év felettiek kaphatják meg. A vakcinák érkezéséről az indiai kormány már kiküldte az érintett országok részére a hivatalos értesítőlevelet.

Európában is egyre többen nézelődnek alternatív, pénztárcabarát megoldások felé. Mivel a Pfizer és a Moderna védőoltásai eléggé borsos áron, átlagosan körülbelül 35 amerikai dolláron kaphatóak, addig az Indiai Szérum Intézet által legyártott AstraZeneca-készítmények mindössze 5-10 dollárt kóstálnak.

A Szérum Intézet havonta 65 millió adagot képes előállítani, azonban a kapacitást könnyedén tudják 100 millió dózisra növelni, ha a kereslet tovább növekszik. A púnei központú vállalat szóvivője közölte, nyitottak a megrendelők felé, és nem fognak elutasítani senkit sem, aki megfizethető áron szeretne covid-vakcinához jutni.

Az indiai Szérum Intézetben nemrég tűz ütött ki, ám a jelentések szerint a vakcinagyártó-részleg megúszta az esetet.