Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

Jóváhagytak egy petefészekrák gyógyítására alkalmas készítményt

not image

Kulcsár Péter

2021. január 16. - 12:52

Komoly áttörést értek el az onkológusok, ugyanis sikerült elfogadtatni a rákpusztító hatással rendelkező niraparib hatóanyagot, ami képes megállítani a daganatok burjánzását a szervezetben.

Komoly áttörést értek el az onkológusok, ugyanis sikerült elfogadtatni a rákpusztító hatással rendelkező niraparib hatóanyagot, ami képes megállítani a daganatok burjánzását a szervezetben.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A niraparib azon páciensek számára lesz a jövőben adagolható, akik harmadik vagy negyedik stádiumú petefészekrákban szenvednek. A szer mindezidáig csupán egy kisebb önkéntes csoport számára volt elérhető, akiken lényegében tesztelték a készítmény jótékony és negatív hatásait.

A GlaxoSmithKline biotechnológiai cég statisztikái alapján kiderült, hogy évente közel 3 ezer brit nőnél túlságosan későn történik meg a petefészekrák diagnózisa, ezért a túlélési esélyeik is leromolhatnak. A niraparib egy olyan specifikus rákgyógyszer, ami a PIRP inhibítorok családjába tartozik – ezek a kémiai molekulák valójában megakadályozzák a sérült ráksejtek regenerálódását.

A Sky News értesülései szerint a niraparib fokozatos adagolásával leállítható a daganatok terjedése, továbbá az áttétek kialakulása is. Az egyik 64 éves páciens elmondása szerint a niraparibnak köszönheti, hogy nem jelent meg az agyán metasztázis, így rengeteg időt nyert még az élethez.

A University College London onkológus professzora, Jonathan Ledermann szerint korszakalkotó előrelépést tettek az új gyógyszer elfogadtatásával, ezáltal nem csupán szükséghelyzet esetén lehet alkalmazni a niraparibot, hanem immár kulcsfontosságú részévé válhat a hagyományos rákkezelési módszereknek.

“A gyógyszernek hála jelentősen elodázhatjuk a petefészekrák továbbterjedését, valamint az áttétek létrejöttét. Ha szerencsések vagyunk, a páciensek életét hónapokkal vagy akár évekkel is meghosszabbíthatjuk.”

Az Egyesült Királyságban évente 7,5 ezer petefészekrákot diagnosztizálnak, a kórmegállapítás 60 százaléka sajnos már túl későn történik. A niraparib használatával a jövőben valószínűleg javulnak majd a statisztikák, ehhez azonban az kellene, ha az orvosok zöme bevezetné a praxisba ezt az ígéretes gyógyszert.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.