Dollár
429,28 Ft
Euró
425,17 Ft
Font
486,38 Ft
Bitcoin
20,069 $

Japán védelmi minisztérium: három orosz hadihajó haladt el a Szenkaku-szigetek közelében

KURIHARA Hirojuki japán üzletember, a Japán és Kína között területi vitát képezõ Szenkaku-szigetek tulajdonosának öccse (b) beszél egy tokiói sajtótájékoztatón, ahol bejelenti, hogy megkezdõdtek a tárgyalások a magántulajdonukban lévõ szigetek államosítását illetõen. A Szenkaku egy lakatlan szigetcsoport a Kelet-kínai-tengeren, amelyet 1972 óta Japán irányít, de igényt tart rá Kína is. (MTI/EPA/Everett Kennedy Brown)
not image

Borbély Fanni

2022. július 7. - 08:29

Az orosz hadihajók nem sértettek meg semmilyen szabályt, a Szenkaku-szigetek közelében elhaladó hajókat azokban nem nézi jó szemmel Japán.

Az orosz állami TASS hírügynökség kedden arról számolt be, hogy a japán védelmi minisztérium kiadott egy közleményt, mely szerint három orosz hadihajó haladt át a kelet-kínai-tengeri Szenkaku-szigetek előtti területen, melyre egyébként Kína és Japán is igényt tart.

Soron kívül Lukasenka iskolásokat mozgósítana az alma és a burgonya betakarítására 

A három orosz hadihajó hétfő este haladt át Szenkaku-szigetcsoport két szigete közötti szoroson, majd a Kelet-kínai-tenger északi része felé vette az irányt. A közleményben rámutattak, a hajók nem sértettek meg semmilyen szabályt, mozgásukat pedig a japán tengeri erők rombolói, valamint egy járőröző repülőgép kísérte figyelemmel.

Az orosz hadihajók áthaladása nem feltétlen jelent problémát a japánok számára, az azonban annál inkább, hogy hétfőn 2018 júniusa óta először lépett be a vitatott területre egy kínai hadihajó, mindez pedig arra késztette Japánt, hogy hivatalosan is tiltakozását fejezze ki Peking felé.

Mint ismert, a Szenkaku-szigetek körüli vita már nagyon régóta folyik: a Csendes-óceán nyugati részén, a Kelet-kínai-tengeren található szigetcsoportról 1968-ban kiderült, hogy a környező tengerfenék alatt nagy valószínűséggel tetemes mennyiségű kőolaj található, ezért az Egyesült Államok visszaadta az 1945 óta amerikai fennhatósághoz tartozott szigetek igazgatását Japánnak.

Azóta azonban Kína és Tajvan is bejelentette igényét a szigetcsoportra, 2012-ben pedig Tokió bejelentette, hogy megvásárolja a japán állampolgárságú tulajdonosok által birtokolt területeket, erre reagálva pedig Kína rendszeresen és szándékosan halad el hadihajóival a szigetcsoport mellett, de az is előfordult már, hogy demonstratív módon behajóztak a part menti övezetbe.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.