Franciaország már egy újabb hullámra készül a koronavírus brit mutációja miatt

MTI/AP/Thibault Camus
not image

Borbély Fanni

2021. február 8. - 08:44

Franciaországban a január 16-a óta érvényben lévő, délután 6 és reggel 6 közötti időintervallumra vonatkozó kijárási tilalom ellenére is aggasztó adatokat közöltek a helyi hatóságok: az új, brit mutáció miatt az újonnan regisztrált fertőzések aránya heti szinten 50 százalékos emelkedést mutat az országban.

Noha ez az arány még mindig relatíve alacsonynak mondható, a francia kormányt segítő tudományos bizottság úgy véli, nem kizárt, hogy az Egyesült Királyságban felfedezett új mutáció márciusra dominánssá válik a víruspopulációban, ezért nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy egy harmadik lezárással próbálják majd megfékezni a vírus rohamos terjedését, hasonlatosan az Egyesült Királysághoz, Írországhoz és Portugáliához.

Bár Franciaország más területein, nevezetesen az ország délkeleti részén sokkal rosszabb a helyzet, a Lariboisière kórház a téli ünnepek után sem tapasztalt gyors ütemű emelkedést az új fertőzéseket illetően. A Lariboisière sürgősségi osztálya egyébként az egyik leginkább leterhelt intézmény, a koronavírus előtt is napi szinten 250 beteget láttak el az osztályokon, mely nagyjából az országos átlag kétszerese.

A kórházban minden beteget rutinszerűen tesztelnek koronavírusra, a dolgozók szerint a legtöbb kórházba érkező koronavírusos beteg idős állampolgár, azonban elmondásuk szerint jelentősen megugrott a mentális betegségekkel küzdő páciensek aránya is. Dr. Revue, a kórház egyik orvosa úgy véli, nagyon sok polgár próbálja egyedül átvészelni a betegséget otthonában, mely rendkívül kockázatos ebben az időszakban.

Az orvos szerint jelenleg a pszichiátriai betegek szenvednek a legkomolyabban, ugyanis nem csupán az év eleji gyógyszerhiány, de a bezártság és a magány is rányomja a bélyegét mindennapjaikra. Dr. Revue elmondása szerint sajnos szemmel láthatóan megnövekedett a családon belüli erőszak áldozatainak száma is – írja a The Guardian.

Dr. Revue kiemelte, tisztában vannak azzal ténnyel, hogy az oltások csupán őszig nyújthatnak védelmet, így elérkezettnek látja az időt, hogy még most megkezdjék a felkészülést az új mutációk okozta esetleges harmadik hullámra. Az orvos nagyon büszke csapatára, elhivatottságuk és munkamoráljuk nélkül ugyanis nem biztos, hogy átvészelték volna az elmúlt időszakot, azonban egyidejűleg azt is megemlítette, hogy aggódik, amiért a jövőben valószínűsíthető, egyre növekvő nyomás miatt csökkenhet majd a lakosság szolidaritása.