Ilyen belülről a sürgősségi osztály a koronavírus-járvány idején

not image

Kulcsár Péter

2020. április 6. - 19:15

Helyi tudósítók beszámolói alapján bepillantást nyerhetünk az egyik New York-i kórház mindennapjaiba.

Brooklyni sürgősségi osztály – 40 perc alatt hat páciens szívrohammal érkezett. Közülük négyen meghaltak, még mielőtt kikerülhettek volna.

A kórház “CODE 99” néven futó vészcsengőjét az elmúlt órában ötször nyomták be. Ápolókat és orvosokat riasztottak vele újjáélesztéshez.

Ez a külső megfigyelő szempontjából nem csupán káosz, hanem maga a pokol.

“Sokan annyira betegek, hogy pillanatok alatt elveszítjük őket. Még beszélünk velük, pár perc múlva viszont már egy csövet kell a torkukon lenyomni, hogy rácsatlakoztathassuk a lélegeztetőgépet annak reményében, hogy életben tudjuk őket tartani”

mondta kétségbeesetten a lélegeztetésért felelős Julie Eason.

Ez a kendőzetlen valóság – amerikaiak ezrei élik át saját bőrükön a koronavírus tragédiáit. Sokáig nem láthattuk a mindennapok borzalmait, mert nem engedtek a betegeken kívül senkit sem a kórházakba.

A CNN riportereivel azonban kivételt tettek és a Brookylini Egyetemi Kórház meghívására megfigyelhették a SUNY Downstate klinika munkáját. A kórházba mindegyik páciens kivétel nélkül koronavírus-fertőzés gyanújával került be, ugyanis a klinika Andrew Cuomo kormányzó rendelete alapján kizárólag COVID-19 betegeket fogadhat.

A kórház folyosója (Fotó: CNN)

Igaz, hogy a sürgősségi osztályon lévő emberek száma kevesebb, mint azelőtt, viszont a koronavírusban szenvedő egyének jóval betegebbek, valamint a halálozási ráta is magas. A kórházba szállítottak 25%-a sajnos nem élte túl a fertőzést.

Dr. Lorenzo Paladino sürgősségi orvos a következőképpen foglalta össze a szituációt:

“Ez nem a kórház hibája, hanem a kórokozó természetes tulajdonsága.”

Nincsenek törött végtagok vagy egyéb vírusos megbetegedések – jelenleg a klinika teljes orvosi stábja azon dolgozik, hogy kellő oxigént juttasson a súlyos tüneteket produkáló páciensek tüdejébe. A pandémia hatalmas méreteket öltött az Egyesült Államokban, New York államban pedig még csak most következhet be a tetőzés.

Napról napra egyre többen érkeznek a kórházba, Paladino pedig egyszerűen úgy fogalmazott, hogy

“Ez az egész szó szerint könyörtelen.”

Dr. Lorenzo Paladino (Fotó: CNN)

Nincsen idejük a pihenésre. A CNN tudósítói látták, ahogyan az ápolók az elhunyt beteg testét gondosan becsomagolták és fél órán belül elszállították, majd a helyét fertőtlenítették. Ugyanarra az ágyra néhány perc után egy másik személy került, aki hevesen köhögött és azonnal oxigénmaszkot húztak az arcára.

“Látják a fiatal betegek, milyen A Grace Klinika a való életben. Nem szabadna, hogy mindez a szemük előtt történjen.”

A 400 sürgősségi osztályra szállított fertőzött 90%-a 45 év feletti, 60%-a 65 évnél idősebb, a legfiatalabb páciens pedig egy hároméves kisgyerek volt.

“Van pár fiatal, huszonéves betegünk is, ők pedig nem szoktak hozzá a látványhoz. Sokan messziről figyelik a történéseket és közben sírnak.”

mondta Paladino.

Az orvosok, a nővérek, a terapeuták és a teljes kórházi stáb nyugodtan viselik a helyzetet annak érdekében, hogy a lehető legtöbb életet megmenthessék.

“Pontosan ezért jelentkeztünk a klinikára segíteni, azonban mi sem számítottunk ennyi betegre.”

nyilatkozta Paladino kollégája, Dr. Cynthia Benson a CNN-nek.
Dr. Cynthia Benson (Fotó: CNN)

A kórházi személyzet sincs hozzászokva a zsúfoltsághoz és a túlterheltséghez. A vészcsengők újra és újra szólnak, az emberek fuldokolnak – a koronavírus túl erős és gyorsan támad.

Cheryl Rolston, a sürgősségi osztály vezetője szerint

“Fel kell készülnünk a halottak számának brutális növekedésére.”

“Tudják, vannak néha körülményes műszakjaink, amikor egy-két halálesettel szembesülünk. Nagyon nehéz lelkiekben felkészülni a betegség intenzitására. Elkeserítő látni a szenvedő embereket, a halottakat és azokat, akiken nem tudunk segíteni. Egyikünk sem számíthatott erre az egészre”, zárta gondolatait az orvos.

A New York-i kórházban eddig 94 ember vesztette életét három hét alatt a koronavírus komplikációi miatt.

“A legnehezebb része a szakmánknak, hogy még akkor is biztatni kell az embereket, ha tudjuk, nehéz lesz számukra a helyzet. Az egyik páciens fia minap felhívott és azt mondta, hogy az édesapám 80 éves és tudom, hogy meg fog halni, én pedig szomorú vagyok, hogy nem lehetek mellette”, mondta Cheryl Rolston nővér.

A háborús övezetekre emlékeztető SUNY Downstate egy nyolcemeletes épület a Brooklyn határában lévő East Flatbush negyedben. Kívülről nézve nyugodt a környék, belül azonban borzalmas a hangulat.

“A New York és a Nostrand sugárutak felől autókázva a kórház felé szinte kihalt jelenleg minden. Amint belépek a sürgősségi osztályra, olyan érzés fog el, mintha valamelyik háború katasztrófa-övezetébe csöppentem volna”, összegezte a helyzetet Dr. Robert Gore szakorvos.

Dr. Robert Foronjy, a kórház pulmonológiai osztályának vezetője csupán pár házzal arrébb lakik. Őt is megdöbbentette az, ami jelenleg zajlik:

“Az életem teljesen normális volt még három héttel azelőtt, hogy ez az egész történt volna. Ez mindenki számára nehéz. Legjobban a családokat sajnálom, főleg azokat, akik nem tudtak elbúcsúzni a szeretteiktől.”

Dr. Robert Foronjy (Fotó: CNN)

A legbetegebb pácienseket lélegeztetőgépekre kötik, amelyek lényégében helyettük végzik el a létfontosságú légzési folyamatokat. A bonyolult és drága készülékek nélkülözhetetlenek a koronavírussal szembeni harcban. New York kormányzója nemrég megkérte a gyártókat, hogy minél hamarabb szállítsanak 30 ezer lélegeztetőgépet az államba, mivel hiányt szenvednek belőlük.

Azonban ezek az eszközök sem jelentik a megoldást a fertőzésre. Az eddig összegyűjtött adatok alapján a túlélési arány alacsony azok körében, akik lélegeztetőgépre szorulnak.

Paladino volt az első, aki kutatásaival kimutatta, hogy egy lélegeztetőgépet akár két páciensnél is alkalmazni lehet bizonyos körülmények között. Az orvos egyben figyelmeztetett, hogy ez a technika egyáltalán nem fogja megoldani a hiányt:

“Addig jól működik, amíg nem találunk új lélegeztetőgépet. 12 órán keresztül képesek vagyunk helyettesíteni a készüléket, de ez csak egy ideiglenes megoldás.”

Reméli, hogy a kutatásának tesztelésére nem lesz több alkalom, bár elismeri, hogy vészhelyzetben segítségükre válhat.

“Aggódunk amiatt, hogy eljönnek azok a napok is, amikor nem lesz elegendő lélegeztetőgépünk. Nem szeretnénk döntéseket hozni két beteg között hiány esetén. Egyszerűen ostobaság lenne szimplán egy pénzfeldobás alapján meghatározni, melyik páciensünk életén segítünk és melyiket hagyjuk meghalni”, tette hozzá Paladino.

Julie Eason, a kórház légzési terapeutája szerint a lélegeztetőgépek magukban nem segítenek, kellenek a hozzáértő szakemberek is.

“A készülékek nagyon bonyolult módon működnek. Ha nem állítjuk be őket rendesen, azt a páciensek szenvedik meg. Képzett emberekre van szükségünk, akiknek van már tapasztalatuk abban, hogyan kell betegenként optimalizálni a lélegeztetőgépek működését.”

Julie Eason (Fotó: CNN)

A kellően képzett egészségügyi szakemberek hiánya ugyanúgy egy komoly probléma a SUNY Downstate esetében is. New York kormányzója arra sürgette a kórházakat, hogy 50%-kal növeljék meg a kapacitásukat.

A SUNY Downstate klinika több mint 2 ezer alkalmazottal és 225 betegággyal rendelkezik.

Ahhoz, hogy teljesíteni tudják az 50%-os bővítési követelményeket, a kórház kávézójába 50 ágyat helyeztek el, a parkolóban pedig sátrakat állítottak fel. Mindegyik helyiségbe sterilizáló légszűrőket szereltek a maximális biztonság érdekében.

A sátrak teljesen úgy hatnak a közönséges szemlélő számára, mintha háborús zónában járna. Ezt Dr. Wayne Riley főorvos is megerősítette:

“Elég sok módszert alkalmazunk a katonai orvoslás technikái közül.”

Dr. Wayne Riley (Fotó: CNN)

Hozzátette, hogy leginkább attól tart, hogy nem lesz elég orvos és nővér a betegek ápolásához:

“Sok dolog van, ami nyugtalanít. Az első a kollégáim és az ápolók biztonsága, ugyanis nagy az esélye annak, hogy megfertőződjenek.”

A kórház alkalmazottjai kötelező túlórákat teljesítenek, a szabadságokat határozatlan ideig felfüggesztették. Ennek ellenére még több szakemberre lenne szükség. Miközben a CNN a kórházban járt, New York állam mindenkinek az alábbi üzenetet küldte:

“Figyelem minden egészségügyi dolgozó számára: New York városa képesített dolgozókat keres az egészségügyi ellátórendszerébe. Látogassa meg a NYC.gov/helpnow weboldalt és jelentkezzen önkéntesnek.”

New York állam hivatalos felkérése (Fotó: CNN)

A SUNY Downstate 50-nél is több szakképzett dolgozóval rendelkezik, közülük szinte mindenki a frontvonalakban végzi munkáját.

Nemrég egy 70 éves orvos ajánlotta fel a segítségét és jelentkezett önkéntesként a klinikára.

“A szabadidejükön kívül jóval nagyobb áldozatot hoznak ezek az emberek. Nemcsak saját magukat, hanem a családjuk egészségét is kockáztatják azért, hogy életeket menthessenek”, dicsérte az önkénteseket Dr. Mafuzur Rahman, a kórház egyik szakembere.

A SUNY Downstate stábja hasonló kitartással és hozzáállással küzd a láthatatlan ellenség ellen. Mivel a koronavírus esetében egy új kórokozóval van dolguk, pusztán tapasztalati úton tudják folytatni a kezeléseket.

Rahman szerint hősként viselkednek a helyi orvosok:

“A kétségbeesést és a tehetetlenséget látom a szemeikben. Ennek ellenére a lehető legjobbat akarják nyújtani, amit csak tudnak.”

A hosszú, intenzív és kimerítő műszakok végén az orvosok és ápolók nagy része még egy ölelést vagy egy csókot sem kaphat a szeretteiktől, ugyanis minden rokont és magukat az egészségügyi dolgozókat is karanténba küldik szolgálat után.

“Távolból láthatom őket maszkban és integethetek nekik, körülbelül 6 méteres távolságból. Meg talán megkérdezhetem tőlük, hogy rendben vannak-e.”

mondta szomorú hangon Paladino a saját családjáról.

Sajnos ez most a normális a SUNY Downstate számára. Nincsenek egyedül, mivel a Chicagóban vagy Detroitban dolgozó kollégáiknál ugyanezeket az óvintézkedéseket vezették be. Ott szintén súlyos a helyzet, a járvány tetőzése az elkövetkező hónapokban várható.

Julie Eason figyelmeztetett, hogy a java még csak most következik:

“Mindenki készüljön fel, mert olyan idők jönnek, amelyeket még a legszörnyűbb álmainkban sem tudtunk elképzelni.”

Jelenleg az intenzív osztály tele van olyan betegekkel, akik szinte fuldokolnak a koronavírus miatt. A kórház mellett két teherautó is parkol, amelyek hatalmas hűtőberendezésekkel vannak felszerelve. Ezekben tárolják a holttesteket, mivel a klinika halottasháza megtelt.

Michael McGillicuddy, a halottasház felügyelője szerint még ennél is több teherautóra lesz szükség:

“Ennél rosszabbat még életemben nem láttam. Egy természeti katasztrófa esetén tudjuk pontosan, mennyi kamion kell. Itt azonban szinte állandóan halnak meg az emberek. Önkéntes tűzoltó vagyok. Voltam bent égő házakban és láttam baleseteket. Amit most tapasztalok, az rettenetes nemcsak nekem, hanem a családom és mindenki számára.”

Michael McGillicuddy (Fotó: CNN)

A szakember megjegyezte, hogy igyekeznek mindent a lehető legetikusabb módon véghezvinni, mivel a halottakat is megilleti a tisztelet.

A világ más pontján sem fényesebb sajnos a helyzet:

https://liner.hu/mar-kozel-1-3-milliora-nott-a-koronavirus-fertozottek-szama/