Földnél idősebb protobolygó darabját találták meg a Szaharában

Fotó: Illusztráció/Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.március.10 - 15:14

Jelentős felfedezéseket tettek geológusok, ugyanis a Föld legnagyobb sivatagának közepén egy rendkívül értékes űrsziklára bukkantak.

Az Erg Chech 002 (EC 002) névre keresztelt meteorit valószínűleg egy ősi protobolygón keletkezett, amelyek összeütközése révén alakultak ki a jelenlegi ismert égitestek a világűrben – olvasható a Vice magazin riportjában.

A Jean-Alix Barrat geokémikus professzor vezette kutatócsapat vizsgálta meg első körben a ritkaságnak számító kőzetdarabot annak érdekében, hogy kiderítsék, milyen rejtélyeket hordozhat magában az univerzum létrejöttének ősi idejéből származó EC 002.

“Az Erg Chech 002 eltérő tulajdonságokkal rendelkezik a más aszteroida-csoportokhoz tartozó űrsziklákkal szemben. Az eddigi ismereteink alapján a protobolygók a Naprendszer korai szakaszában népesítették be a világűrt, és sorozatos ütközéseikkel, illetve a róluk leszakadó törmelékeknek köszönhetően alkották meg azt a világot, amit ma ismerünk.”

Az Algériában található Erg Chech dűnesivatagról elnevezett aszteroida-darabka lényegében több meteoritból tevődik össze, súlya pedig nagyjából 32 kilogramm. A kőzetminták elemzése alkalmával Barrat és kollégái rájöttek, hogy a protobolygó kérge korábban részlegesen lávává olvadt, majd később kristályos anyagokká szilárdult.

A magnézium és alumínium izotópok analízisével bebizonyították, hogy az űrszikla mintegy 4,566 milliárd évvel ezelőtt hullhatott a Földre, ezáltal a valaha felfedezett legidősebb idegen eredetű kőzetnek könyvelték el a meteoritot.

Az életkorán kívül különleges összetétele is lázban tartja a tudósokat, kiderült ugyanis, hogy a meteorit 58 százalékban szilícium-dioxidból áll, vagyis kvarcból, ami arra utal, hogy a protobolygó eredetileg andezit kőzetrétegből, nem pedig a Földön gyakori bazaltból tevődött össze.