Dollár
431,30 Ft
Euró
422,60 Ft
Font
481,14 Ft
Bitcoin
19,711 $

Fellépne az újságírók megfigyelése ellen az Európai Bizottság

Fotó: Nodar / Twenty20

Bense Róbert

2022. szeptember 12. - 10:16

A „Médiaszabadságról szóló törvény” ideiglenes változatában fedezték fel a jogi passzust.

A tervezet ugyan még csak a jövő héten mutatja be az Európai Bizottság, annak ideiglenes változatában szerepel egy olyan részlet, mely jogi védelmet garantálna mind a szerkesztőségeknek, mind pedig az újságíróknak a megfigyelések ellen.

Soron kívül Gyanús fehér por miatt kiürítették az Európai Bizottság elnöki lakosztályát

Amennyiben ezt nem tartják be, és bizonyíthatóan megfigyelik a sajtó munkatársait, úgy eljárást kezdeményezhetnek a kémkedő ellen az Európai Bíróságon. Mindemellett a tagállamok médiahatóságai egy új Európai Médiatanácsot is létrehoznának.

Ez nem csupán a közös piac médiaösszefonódásait, de annak függetlenségét is vizsgálná. Az új törvény ezen túlmenően az újságírók családtagjait és forrásait is védené a megfigyelésektől – írta a HVG.

Az Európai Bizottság ezzel azt várja, hogy mind a szerkesztőségeket, mind pedig az újságírókat megóvja a politikai nyomásgyakorlástól, nem csupán a piaci alapokon működő, de a közszolgálati termékek esetében is.

Cél továbbá, hogy a közmédia vezetőit is átlátható procedúra szerint válasszák ki, illetve állami hirdetések esetében is nyilvánosságra kellene hozni, hogy mennyi pénzt költenek és milyen sajtótermékeknél teszik ezt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.