Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,829 $

Ferenc pápa is arra kéri az olaszokat, hogy szüljenek több gyereket

Ferenc pápa is szót ejtett az Olaszország előtt álló súlyos demográfiai kihívásokról.

...svg content...Fotó: Ferenc pápa a 4. alkalommal tartott római demográfiai konferencián 2024. május 10-én. Az olaszországi családszövetségek által 2021 óta megszervezett évenkénti konferenciát a Vatikánhoz közeli kongresszusi központban tartják. A kétnapos találkozó célja a közvélemény figyelmének felkeltése a születésszám csökkenésére. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A családpárti szervezetekkel tartott éves találkozóján a pápa hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megfordítsák Olaszország csökkenő születési rátáját, amely világszerte a legalacsonyabbak között van. Mint mondta, a fiatalok hiánya az ország jövőjébe vetett remény csökkenését jelenti. A pápa hangsúlyozta, hogy sürgős cselekvésre van szükség Olaszország demográfiai és gazdasági stabilitásának biztosítása érdekében.

Olaszországban tavaly mindössze 379 000 születést regisztráltak, ami aggodalomra ad okot a nemzet szociális és gazdasági rendszerére gyakorolt hosszú távú következményekkel kapcsolatban. Erre válaszul a Vatikán támogatta a Giorgia Meloni vezette olasz jobboldali kormány kezdeményezéseit, amelyek célja, hogy 2033-ig legalább 500 000-re növeljék az éves születésszámot. Ezt a célt kulcsfontosságúnak tartják a gazdasági visszaesés megelőzése érdekében, amely az egyre inkább elöregedő népességből adódhat. Soron kívül Fico elleni merénylet: a rendőrség nem tartja kizártnak, hogy a merénylő nem magányos farkas volt

Ferenc pápa szerint nagy szükség van a családok támogatására és a gyermekvállalás ösztönzésére. Kiállt a bizonytalan munkaszerződések és a lakástulajdonlás akadályainak felszámolása mellett is, jelezve, hogy ezek kulcsfontosságú tényezők a potenciális szülők döntéshozatali folyamatában. Kiemelte továbbá, hogy olyan döntésekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a nők számára, hogy az anyaság és a karrier ambíciói között egyensúlyt teremtsenek anélkül, hogy az egyiket a másik helyett kellene választaniuk.

A pápa várhatóan a jövőben is a demográfiai kérdésekre fog összpontosítani, különösen a közelgő 2025-ös szentév során, amelynek központi témája a „remény”. Erre az eseményre készülve jubileumi dekrétumot adott ki, amelyben egy új társadalmi szövetséget szorgalmaz a keresztények között, amely elősegíti a párok nyitottságát a szülőségre.