Az EU engedélyezte a Pfizer vakcinájának alkalmazását az 5-11 éves gyermekek számára

Fotó: Unsplash/CDC
not image

Borbély Fanni

2021. november 25. - 13:33

A korábban beadott engedélyezési kérelem sikerrel zárult, az EU pedig engedélyt adott a Pfizer oltóanyagának alkalmazására az 5-11 éves korosztályban.

Az Európát sújtó negyedik hullám közepette ez hatalmas segítség lehet a koronavírus-járvány elleni harcban, hiszen több millió iskolás gyermek élvezhet védettséget a fertőzéssel szemben.

A döntés azért is történelmi jelentőségű, mert az Európai Unió szabályozó hatósága először engedélyezte a koronavírus elleni oltóanyag használatát kisgyermekek esetében.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közölte, hogy azt javasolja, terjesszék ki a vakcina alkalmazását gyermekek számára is, így ezentúl az 5-11 éves korosztály is megkaphatja az oltóanyagot – írja a Sky News.

A Pfizer/BioNTech által fejlesztett Comirnaty elnevezésű oltóanyagot az ajánlás szerint két, 10 mikrogrammos adagban, háromhetes szünettel lehet beadni – míg a felnőttek esetében ez az adag 30 mikrogramm. Ezentúl már csak az európai országok vezetőin múlik, hogy kívánnak-e élni a lehetőséggel.