Hamarosan elkezdődhet az 5-11 évesek oltása is

MTI/Varga György
Belföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A negyedik hullámban már a gyermekek sincsenek biztonságban, ezért hamarosan elindulhat az ő vakcinázásuk is. 

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint még a felszálló ágában vagyunk a negyedik hullámnak, de időszerű lenne a korlátozások bevezetése. Szlávik szerint a kormány pont az ellenkezőjét üzeni az oltási akcióhét bevezetésével. 

A november 22-28. között tartandó akcióhét alkalmával nem kell időpontot foglalni az oltáshoz. Ez lehetőséget kínál azok számára, akik nem ellenzik a vakcina felvételét, de nem akartak regisztrálni, vagy valamilyen más okból halogatták a döntést. 

Szlávik kiemelte, hogy a napról-napra romló járványügyi adatok is indokolttá teszik a folyamatos oltakozást. A legfrissebb adatok szerint 8394 új fertőzött van, 132 beteg hunyt el. 

Tegnap feltűnt a koronavírusban elhunytak listáján egy egyéves kislány, akinél mentális betegséget tüntettek fel alapbetegségként. A szakemberek korábban már figyelmeztettek, hogy a negyedik hullámban már a legkisebbek is ki vannak téve a veszélynek. 

A Népszava azt írja, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) akár még idén jóváhagyhatja az 5-11 éves korosztály oltását Pfizer/BioNTech vakcinákkal.  Galgóczy Ágnes elmondta, hogy már kérvényezték az oltás elfogadását, a döntés év végén születhet meg. 

A járványhelyzet alakulása ismét nagy terhet rótt az egészségügyre, ezért néhány kórház esetében ismét szükségessé vált a halasztható műtétek elnapolása, de kiemelték, hogy a döntés nem érinti a daganatos megbetegedéssel összefüggő műtéteket és a sürgősségi beavatkozásokat.