Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,92 Ft
Euró
386,49 Ft
Font
454,30 Ft
Bitcoin
69,549 $

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.

...svg content...Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Dobrev Klára szerint Magyarország helyzete „egyre rosszabbá és rosszabbá válik”. Mint mondta, pár éve még nem lett volna reális azt mondani, hogy Magyarország kiléphet az unióból, hogy „50%-os élelmiszer-infláció lesz”, vagy azt, hogy egy pedofilbotrányba belebukik a köztársasági elnök és az igazságügyi miniszter. Közben „egyre feszültebbé válik a politikai hangulat”, mindemellett úgy látja, „a Fidesz alapjaiban elkezdett remegni, repedeznek az alapok”. „Ma nagyon nehéz kormánypárti szavazónak lenni (…) hát mire lehetnének büszkék?” – fogalmazott. Állítása szerint a kis falvakban is elbizonytalanodott sok Fidesz-szavazó, egyebek mellett a behozott vendégmunkások miatt.

De a politikus szerint a családtámogatások ügyében is csalódhattak. Majd arra a kérdésre, a választáson szerintük egy gyenge kormánypárti szereplés tényleg előrehozott választáshoz vezethet-e, Dobrev Klára azt mondta, a június 9-i választások után az lesz a legfontosabb, hogy azt érezzék az emberek: „Itt megmozdult valami.” Ezt követően azzal folytatta: „2019-ben az ellenzék visszafoglalta Budapestet (…), akkor egy olyan lelkesedés, svung vitte előre az ellenzéket, ami vihetett volna minket tovább egy kormányváltásig”. Megjegyezte: minden választás előtt megjelenik az az érzet, hogy „az ellenzéket kéne leváltani”, de szerinte ezek csak további vitákat szültek. Soron kívül Donáth Anna megint kiakadt Magyar Péterre, nem tudja, ki ő valójában

„Soha többé nem fogom megengedni, hogy ez a fajta szétforgácsolás meggyengítse a politikai közösséget” – jelentette ki a DK EP-képviselője és listavezetője, előreutalva már a 2026-os választásra. Míg Magyar Péter színre lépésével kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte a mostani ellenzék szociáldemokrata, zöld része egy biztos pont, határozott programjuk van évek óta, és mindenki tudhatja, hogy „honnan jönnek és hova tartanak”, tehát „nem árulnak zsákbamacskát”. Majd amikor arról kérdezték, hova sorolja a TISZA Párt alelnökét, úgy felelt: nem kell sorolgatnia, mert ő maga megtette ezt.

„Ő egy jobboldali ember, aki Orbán Viktorra példaképként tekint (…) aki európai politikában vagy az ukrajnai agresszióval kapcsolatban inkább a Fidesz politikájával ért egyet” – magyarázta az az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, amelyből az Index szemlézett. Emiatt pedig úgy érzi, nincsen dolga Magyar Péterrel, mert neki az ellenzéknek azt az oldalát kell megszerveznie, amely nem akar kiegyezni Orbán Viktorral. De a Diákhitel Központ egykori vezetője kapcsán elmondta azt is, hogy ő és pártja konkrét elképzeléseket vázolt a különböző politikai szakterületeken. Dobrev Klára leszögezte: a politikának „nemcsak a celebkedésről kellene szólnia”.

Emellett szót ejtett arról is, hogy meglátása szerint Európa fokozatosan föderalizálódik, a jövőben mindenképp egységes lesz. Arra a kérdésre, hogy hány EP-mandátumra számítanak, csak annyit mondott, hogy „sokra”, majd hozzátette: szerinte nem is a mandátumok száma a fontos, hanem az, hogy hány szavazójuk lesz, mert ez fog számítani a kormányváltás szempontjából. De úgy gondolja, hogy jó eredményre számíthatnak, és most az összes ellenzéki pártnak az a dolga, hogy a választási sikerért dolgozzon. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy Toroczkai László azt üzente Magyarnak, „egy picivel több alázatot”, míg Zalatnay Sarolta felszólította a jogászból lett politikust, hogy tüntetését ne anyák napján tartsa.

Kövér László elmondta, miért nagyon fontos az embereknek a Fideszre szavazniuk

Kövér László szerint ilyen súlyos kihívás előtt még nem állt Európa és Magyarország, ami egyúttal azt is jelenti, soha nem volt akkora tétje az uniós választásnak, mint most.