Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,95 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
468,10 Ft
Bitcoin
64,137 $

Dánia továbbra sem alkalmazza az AstraZeneca oltóanyagát

Dánia további három hétre felfüggeszti az AstraZeneca koronavírus-vakcina használatát, amíg további vizsgálatokat végeznek az oltóanyag és a vérrögök közötti lehetséges kapcsolatról.

...svg content...Fotó: Flickr/alarabiya
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Két héttel ezelőtt Dánia volt az első olyan ország Európában, amely ideiglenesen felfüggesztette az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását, miután néhány esetben ritka agyi vérrögök megjelenését tapasztalták a beoltottaknál, mind Dániában, mind másutt.

A legtöbb olyan ország, amely ideiglenesen felfüggesztette az oltást, az Európai Gyógyszerügynökség és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai nyomán folytatta az AstraZeneca oltások beadását. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

Mind az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), mind a WHO szerint a múlt héten az AstraZeneca vakcina előnyei meghaladták a kockázatokat a vérrög-jelentések vizsgálatait követően.

A legfrissebb hírek szerint a felfüggesztést meghosszabbították, ugyanis a dán hatóságok továbbra is várják az oltóanyag és a vérrögök közötti esetleges kapcsolat további vizsgálatainak eredményeit.

Úgy tűnik, hogy az oltást övező bizonytalanság hatással volt a dánok oltásba vetett bizalmára, ugyanis a héten készült felmérés azt mutatta, hogy minden harmadik dán visszautasítja azt az eshetőséget, hogy az AstraZeneca oltóanyagával oltsák be a koronavírus-fertőzés ellen.