Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,72 Ft
Euró
384,85 Ft
Font
451,15 Ft
Bitcoin
67,529 $

Német kutatók szerint van összefüggés az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződés között

Az EMA eredményeivel szemben norvég és német kutatók is arra jutottak, hogy van összefüggés az AstraZeneca oltóanyaga a vérrögök keletkezése között, de a ritka immunválaszra kezelés is létezik.

...svg content...Kótaj, 2021. március 19. Az asszisztens kiveszi a hűtőszekrényből az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát Kiss Csaba kótaji háziorvosi rendelőjébe 2021. március 19-én. MTI/Balázs Attila
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön bejelentette, hogy az Oxford-AstraZeneca koronavírus elleni védőoltását továbbra is biztonságosnak tartják és javasolják a használatát. Ezt azzal indokolta a szakértői panel, hogy a kialakult vérrögök és az AstraZeneca oltóanyaga között nem találtak összefüggést.

Az elmúlt hetekben rengeteg európai ország függesztette fel az brit-svéd fejlesztésű vakcina alkalmazását, miután több esetben vérrögöket fedeztek fel a beoltottak szervezetében, és volt, akinél ez halált okozott. Soron kívül Magyar Péter szívesen vitázik, de van egy feltétele

Az EMA csütörtöki közleménye után több ország, ahol korábban felfüggesztették a vakcinát, bejelentette, hogy úgy döntött a Gyógyszerügynökség szakértői javaslata alapján, ismét alkalmazni kezdik az AstraZeneca oltóanyagát.

Mindezekhez képest a Telex tudósítása szerint az Oslói Egyetemi Kórház és a Greinsfald Oktatókórház kutatói is bejelentették, hogy vizsgálatik alapján arra jutottak: az oltóanyag miatt keletkeztek a vérrögök a beoltottak szervezetében. Mindkét csoport szerint ritka és különleges immunválaszról van szó. 

A Greinsfald kutatócsoport munkatársai szerint az oltóanyag által kiváltott védelmi mechanizmus ritka esetben ahhoz hasonló, amely sebgyógyuláskor jelentkezik a szervezetben, ennek hatására keletkeznek a vérrögök a vakcina beadása során. 

A német kutatók szerint ezek a vérrögök jellemzően az agyban keletkeznek, de jó hír, hogy a ritka immunválaszra létezik gyógyszer, amely azonnal segít, viszont megelőzésként, a vakcinával együtt nem vethető be, csak a vérrög kialakulása után.

Szijjártó Péter elmondása szerint egyetlen magyar ügynök sincs veszélyben

Szijjártó Péter egy bulvárlap kérdéseire válaszolt.

Magyar Péter szívesen vitázik, de van egy feltétele

Magyar Péter valódi vitát szeretne, csakhogy a kormány semmilyen formában nem hajlandó képviseltetni magát ezen eseményeken.

A Diákhitel Központ szerint nem igazak a sajtóban megjelent állítások

A 24.hu friss cikke szerint olyan törvénymódosítást fogadott el a parlament, mely lehetővé teszi, hogy két lépcsőben a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit Bankhoz szervezzék ki a Diákhitel Központ ügyfeleit. A Diákhitel Központ tagad.