Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Sorra állnak vissza az országok az AstraZeneca vakcinájának alkalmazására

Báránd, 2021. március 18. Késmárky-Kodak András háziorvos oltáshoz készíti elõ az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagát a bárándi orvosi rendelõben 2021. március 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Olaszország, Lettország, Ciprus és Litvánia közölte, hogy folytatja az Oxford-AstraZeneca vakcina alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség “biztonságosnak és hatékonynak” nyilvánította.

Összességében 19 ország függesztette fel az oltóanyag használatát a héten, miután ritka vérrögképződésről számoltak be néhány beoltott esetében, akik nemrégiben kapták meg az AstraZeneca vakcináját. Eközben Svédország várhatóan a jövő héten dönt a szüneteltetett vakcina újbóli bevezetésről.

Soron kívül Szív- és légzőszervi vizsgálatokat végeztek Ferenc pápánál

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint az előnyök túlmutatnak a kockázatokon, továbbá a vakcina nem összeköthető a vérrögök kialakulásával.

Az ügynökség biztonsági bizottsága ugyanakkor azt is kijelentette, hogy nem zárhatja ki az oltás után bekövetkező ritka alvadási rendellenesség “csekély számú esetével” való esetleges kapcsolatát.

Éppen ezért az ügynökség azt javasolta a kormányoknak, hogy hívják fel a figyelmet a lehetséges mellékhatásokra, beépítve azokat az általános kommunikációba.

“Ha felhívjuk a figyelmet ezekre a ritka betegségekre, és tájékoztatást nyújtunk az egészségügyi szakembereknek, valamint az oltott személyeknek, az nagyban segít észrevenni és enyhíteni a lehetséges mellékhatásokat”

mondta Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója.