Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,72 Ft
Euró
384,85 Ft
Font
451,15 Ft
Bitcoin
67,529 $

Sorra állnak vissza az országok az AstraZeneca vakcinájának alkalmazására

Olaszország, Lettország, Ciprus és Litvánia közölte, hogy folytatja az Oxford-AstraZeneca vakcina alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség „biztonságosnak és hatékonynak” nyilvánította.

...svg content...Báránd, 2021. március 18. Késmárky-Kodak András háziorvos oltáshoz készíti elõ az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagát a bárándi orvosi rendelõben 2021. március 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Összességében 19 ország függesztette fel az oltóanyag használatát a héten, miután ritka vérrögképződésről számoltak be néhány beoltott esetében, akik nemrégiben kapták meg az AstraZeneca vakcináját. Eközben Svédország várhatóan a jövő héten dönt a szüneteltetett vakcina újbóli bevezetésről.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint az előnyök túlmutatnak a kockázatokon, továbbá a vakcina nem összeköthető a vérrögök kialakulásával. Soron kívül A Diákhitel Központ szerint nem igazak a sajtóban megjelent állítások

Az ügynökség biztonsági bizottsága ugyanakkor azt is kijelentette, hogy nem zárhatja ki az oltás után bekövetkező ritka alvadási rendellenesség „csekély számú esetével” való esetleges kapcsolatát.

Éppen ezért az ügynökség azt javasolta a kormányoknak, hogy hívják fel a figyelmet a lehetséges mellékhatásokra, beépítve azokat az általános kommunikációba.

„Ha felhívjuk a figyelmet ezekre a ritka betegségekre, és tájékoztatást nyújtunk az egészségügyi szakembereknek, valamint az oltott személyeknek, az nagyban segít észrevenni és enyhíteni a lehetséges mellékhatásokat”

mondta Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója.