Autókban, hajókon és repülőgépen is alkalmazhatják a SpaceX Starlink internethálózatát

Fotó: SpaceX
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Elon Musk ambiciózus projektje nemcsak a nehezen elérhető helyeken, hanem a nemzetközi légi járatokon is biztosíthatja a szükséges internetes hozzáférést.

A The Verge riportjából kiderült, hogy a SpaceX felkérte az Egyesült Államok szabályozóbizottságát, hogy engedélyezzék a Starlink szélessávú hálózatát a tömegközlekedésben és repülőgépeken is.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A SpaceX a jóváhagyási folyamatokat azért szeretné minél korábban befejezettnek tekinteni, mert a jövőben mobil applikációk révén akarja kiépíteni a globális hálózatot:

„Nem kell majd a felhasználóknak aggodalmaskodniuk az internetes hozzáférés kapcsán, amikor éppen útnak indulnak, legyen szó kamionozásról, vagy éppen egy teherszállító vonat, hajó vagy repülőgép irányításáról, hiszen a Starlink segítségével állandó kapcsolatban lehetnek egymással” – olvasható a jelentésben.

A dél-afrikai származású amerikai üzletember vállalata mindezidáig nagyjából ezer Starlink műholdat lőtt ki a világűrbe, ezáltal 10 ezer júzer csatlakozhatott elsőként a 2020 év végén indult projekthez.

A szolgáltatásért havonta 99 dollár kell fizetni, míg a beszerelés 499 dollárba kerül, mely során a cég egy saját fejlesztésű, 19 col átmérőjű parabola antennát küld ki a felhasználók címére.

Nem számít meglepetésnek a bejelentés, hiszen Elon Musk a 2020. januári céges gyűlésen arról beszélt, hogy a Teslákban a közeljövőben saját terminálokat alkalmazhatnak, ezáltal éveken belül megtörténhet az átállás.