Starbase-re akarja keresztelni az egyik texasi települést Elon Musk

Cape Canaveral, 2021. február 16. Felbocsátják a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat 60 Starlink távközlési műholdat a világűrbe szállító Falcon 9 hordozórakétáját az amerikai légierő floridai, Cape Canaveral-i támaszpontjának területén lévő kilövőállásból 2021. február 15-én. MTI/AP/Florida Today/Craig Bailey
not image

Kulcsár Péter

2021. március 7. - 01:40

A dél-afrikai származású amerikai üzletember a SpaceX tesztrepüléseinek helyszínéül szolgáló kisváros átnevezését célozta meg.

Kedden Elon Musk Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy létre kívánja hozni a texasi Starbase nevű települést, ami magyarul Csillagbázist jelent – adta hírül a CNET magazin.

A jelenleg Boca Chicának nevezett község Cameron megyéhez tartozik, melynek legfelsőbb bírója, Eddie Trevino Jr. elmondta, a SpaceX már megkereste a helyi önkormányzatot annak érdekében, hogy módosítsanak a település hivatalos nevén.

“Ha Elon Musk és a SpaceX ezt az utat választják, akkor be kell tartaniuk az összes államalapító okiratban megfogalmazott szabályokat. Cameron megye a megfelelő petíciókat az alkalmazandó jogszabályok szerint dolgozhatja fel” – közölte Trevino.

Mindezek alapján érdekes lesz figyelni, mi sülhet ki a történetből, főleg úgy, hogy a SpaceX már egy ideje felbosszantotta a Boca Chicában élő tősgyökeres lakosokat, akiknek korántsem tetszik Muskék ötlete.

Az elmúlt években a SpaceX megpróbálta kivásárolni a helyi közösséget házaikból és telkeikből, mondván nem érezhetik magukat maximálisan biztonságban mindaddig, amíg a környéken űrhajók tesztelései zajlanak.

Egyelőre nem tudni, miként zárulhat az ügy, és valóban sikerül-e Elon Musknak létrehoznia egyik legnagyobb álmát, a SpaceX falut, amellyel újabb dimenzió kapuit nyithatja meg vállalata előtt.