Bill Gates: “ha kevés a pénzed, ne kövesd Elon Musk bitcoin-őrületét”

Bill Gates, a Microsoft amerikai számítástechnikai társaság alapító elnöke az 53. alkalommal megrendezett háromnapos müncheni biztonságpolitikai konferencián 2017. február 18-án. (MTI/EPA/Philipp Guelland)
not image

Kulcsár Péter

2021. február 27. - 00:59

Könnyűszerrel belefolyhatunk a bitcoin- és Dogecoin-mániába, ami már a média összes forrásából ömlik ránk, a kriptovaluták térnyerése azonban korántsem játék és mese a Microsoft egykori vezérigazgatója szerint.

Nagyon egyszerűnek tűnik sok pénzhez jutni – vásároljunk alacsony értékű részvényeket, majd adjuk el őket akkor, amikor feljebb ment az árfolyamuk. Hasonló elveket vall a Tesla is, Elon Musk nemrég bejelentette, hogy a legújabb Tesla autókat ezentúl bitcoinokért cserébe is megvásárolhatják majd az érdeklődők.

Bill Gates a Bloomberg napilapnak adott hosszabb interjújában arról beszélt, óvatosabban kellene bánniuk az embereknek a pénzükkel, és nem szabadna követniük Elon Musk példáját, aki 1,5 milliárd amerikai dollárnyi kriptovalutával vásárolt be, pár napja pedig fellendítette a Dogecoin nevű virtuális fizetőeszköz árfolyamát is egy szimpla Twitter-bejegyzéssel.

“Elonnak rengeteg pénze van és nagyon kifinomult a viselkedése, ezért nem gondolnám, hogy problémát jelentene számára, ha a bitcoin árfolyama véletlenszerűen kilengene” – mondta Gates.

“Véleményem szerint nagyon sokan csatlakoztak ehhez a mániához úgy, hogy nem volt túlságosan sok költeni való pénzük. Úgy gondolom, hogy nem érdemes beszállni azoknak az embereknek a bitcoin-őrületbe, akiknek nincs legalább akkora vagyonuk, mint Elonnak.”

A Microsoft alapítójának szavai ellenére a bitcoinnal jelenleg óriási pénzösszegeket lehet szakítani, ha időben veszünk belőle nagyobb mennyiséget, mint ahogyan a Dogecoinnal is sikeres befektetéseket lehet végrehajtani.

Abban viszont igaza van Gatesnek, hogy Elon Muskot nem viseli meg az árfolyam-ingadozás, hiszen bőven van tartaléka, a veszteségek így jelentősen nincsenek rá hatással, miközben az átlagember számára egy-egy visszaesés pénzügyi csőddel járhat, így valóban nem árt résen lennünk.