Felszólalt a bitcoin ellen az Egyesült Államok pénzügyminisztere

not image

Kolláth Benjámin

2021. február 22. - 21:34

Az Egyesült Államok pénzügyminisztere hétfőn figyelmeztetett arra, hogy a bitcoin mind a befektetőre, mind a köznépre veszélyt jelent.

Bár a hetet nagy lankázással kezdte, a kriptovaluta továbbra is 53 ezer dollár feletti árfolyamon mozog, miután több forrásból is komoly löketet kapott, nemrég például Elon Musk cége, a Tesla is bevásárolt belőle és elmondták, már bitcoinban is lehet náluk fizetni.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Janet Yellen azonban hétfőn a CNBC-nek elmondta, fontos kérdések vannak a valuta törvényessége és stabilitása felől:

„Nem hiszem, hogy a bitcoint túl széles körben használnák fizetési mechanizmusként, sőt, attól tartok, elsősorban tiltott pénzmozgásokról beszélhetünk. Egyáltalán nem hatékony módja a tranzakcióknak és roppant aggasztó, hogy mennyi energiát fogyaszt.”

A bitcoinbányászat érdekében a felhasználóknak nagyteljesítményű számítógépekkel komplex matematikai egyenleteket kell megoldaniuk, az erre fordított éves áramfogyasztás egyes kutatások szerint akkora, mint egész Argentínáé.

Yellen a valuta változékony jellegére is rámutatott, a bitcoin létezése óta többször is gyors emelkedéseket és zuhanásokat produkált: „Erősen spekulatív tőke és szerintem az embereknek tisztában kellene lenniük, hogy roppant gyenge lábakon tud állni, úgyhogy aggódom a potenciális veszteség miatt, amit a befektetők elszenvedhetnek” – idézi az ABC a pénzügyminisztert.

Az amerikai kormány egyes hivatalai már eljátszottak egy digitális valuta bevezetésének gondolatával, amellyel azok számára is megnyithatnák a pénzpiacot, akiknek amúgy nem lenne erre lehetőségük.

A Jegybank, melynek Yellen egykor az elnöke volt, már megvizsgálta ennek a lehetőségét, reményeik szerint a néhány éven belül bevezetésre kerülő pénznem „gyorsabb, biztonságosabb és olcsóbb fizetést tehet majd lehetővé”.