Hatalmas rakétákkal térítenék el a kínaiak a legveszélyesebb aszteroidát

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. július 15. - 18:12

Kínai szakemberek olyan rakétákkal semlegesítenék a Földet fenyegető űrsziklát, amelyek több atombomba erejével érnek fel.

A Kínai Űrtudományi Központ szakértői legutóbbi tanulmányukban arról írnak, hogy a Bennu aszteroida nagyjából 2175 és 2199 között kerülhet 7,5 millió kilométernél közelebb a Földhöz, így már olyan távolságban fog tartózkodni, hogy a becsapódás esélye 1 a 2700-hoz lesz.

Ha mégis bekövetkezne a kontaktus, akkor több mint 1 200 megatonnányi TNT erejével felérő robbanás történne, ami körülbelül 80 ezerszer erősebb lenne, mint a Hirosimára ledobott atombomba – írta a Live Science tudományos magazin.

Kínai kutatók a helyzetet orvosolandó kisebb darabokra szakítanák szét az óriási űrsziklát, ezt a megoldást ugyanis jobb ötletnek találják a végleges felrobbantás helyett, így csak el kéne téríteni pályájáról az aszteroidát.

Számításaik alapján a Bennu esetében ezt a feladatot 23 darab Csang-cseng 5 típusú rakétával hajthatnák végre, amelyek nagyjából 9 ezer kilométerrel tolnák odébb a Bennut.

A Bennu eltérítésére a NASA-nak is vannak ötletei, az úgynevezett HAMMER koncepció segítségével egy olyan űreszközt alkotnának meg, amely kisebb lökésekkel tessékelné arrébb az égitestet, ám ennek sikerességéhez több mint 30-40 ütközés kellene.