Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Amerikai tábornok: robbanóanyag lehetett a kínai kémballonban

Fotó: Amerikai katonák az amerikai légierő egyik F-22 típusú vadászbombázója előtt a szöuli nemzetközi légvédelmi kiállításon (ADEX) a szongnami katonai repülőtéren 2017. október 16-án, a sajtónapon. A dél-koreai légi szalont idén október 17. és 22. között rendezik. (MTI/EPA/Yonhap/Dzson Hon Kjun) Létrehozás dátuma
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Egy amerikai tábornok szerint lehetséges, hogy robbanóanyag volt a kilőtt kínai kémballonban.

Kína mindvégig tagadta, hogy a ballonjuk kémszerkezet lett volna. A Pentagon nem hitt a kínai kormánynak, majd amikor az elem víz fölé ért, lecsaptak rá és egy rakétával megsemmisítették.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

A kínai vezetés felháborodott az USA döntésén, miközben Joe Biden többször is elmondta, ő adta ki a parancsot a tüzelésre. Valójában ezt már napokkal korábban megtette, de azt tanácsolták neki, várjanak az akcióval, nehogy megsérüljön odalent valaki.

A CIA volt igazgatója szerint semmi logika nem volt abban, amit a Biden-kormány csinált. Sokan nem értik, miképpen lebeghetett napokon át az USA felett egy kínai szerkezet, amiről ráadásul azt feltételezték, hogy kémballon.

Robbanóanyag lehetett a kínai kémballonban

Kína később ismét reagált, most pedig egy amerikai tábornok arról beszélt, hogy a kémballon robbanóanyagot tartalmazhatott. A szerkezet 200 láb magason volt, mely a tábornok szerint megsemmisítés céljából robbanóanyagot szállíthatott – írja a New York Post.

A szerkezet azonban nem semmisítette meg magát, ami amiatt is furcsa lett volna, hiszen Kína állítása szerint egy civil ballonról van szó, nem többről. Glen VanHerck légierőtábornok, az USA Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) és az Északi Parancsnokság (NORCOM) vezetője úgy fogalmazott, a kémgép olyan súlyú volt, mint egy regionális sugárhajtású repülőgép.

Végül egy F-22-es vadászgép lőtte ki az elemet szombaton, majd röviddel ezután megkezdték a darabok begyűjtését. A tábornok szerint veszélyes lett volna a szárazföld felett kilőni a ballont, mert rengeteg nagyobb törmelék hullhatott volna a szárazföldre, ahol emberek laknak.

Emellett veszélyes anyagokat is tartalmazott a szerkezet, melyeket többek között akkumulátorok működéséhez használnak. Többszörösen veszélyes lett volna egy lakott terület felett kilőni a ballont, különösen, ha az valóban robbanóanyagot is szállított.

Ugyanakkor semmilyen megerősítés nem érkezett arról, hogy valóban volt robbanóanyag a ballonban. A ballonból származó törmelék végül egy több mint 15 futballpálya méretű területen szóródott szét.