Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,675 $

Peking: a ballon kilövése súlyosan károsította az USA és Kína eddigi erőfeszítéseit

Fotó: Hszi Csin-ping kínai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójának ülésén az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 15-én. MTI/EPA/AFP pool/Bay Ismoyo
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A nyilatkozat szerint minden azóta elért eredmény a kukában végezte, amikor Washington úgy döntött, hogy semlegesíti az ártalmatlan eszközt.

A kínai külügyminisztérium hétfői közleményéből kiderül, miszerint Hszie Feng külügyminiszter-helyettes vasárnap hivatalos beadványt nyújtott be az Egyesült Államok pekingi nagykövetségén a ballon semlegesítése miatt.

Soron kívül Ritka óriáspókot észleltek az ausztráliai Queenslandben

„Amit az USA tett, súlyosan befolyásolta és károsította a felek erőfeszítéseit, amelyek a kétoldalú kapcsolatok helyreállítására irányultak, holott Joe Biden és Hszi Csin-ping elnök is azért találkozott novemberben Balin, hogy lépést tegyenek a jó irányba”

– áll benne.

A nyilatkozat szerint minden azóta elért eredmény a kukában végezte, amikor Washington úgy döntött, hogy kilövi a légterébe keveredett civil ballont, amely meteorológiai megfigyeléseket végzett, s épp elhagyta volna a területet – számolt be a CNN.

A magyarázat süket fülekre talált

Állításuk szerint a magyarázat „süket fülekre talált”, és az Egyesült Államok nem volt hajlandó figyelembe venni, hogy az eszköz vis maior eset miatt kötött ki az ország felett, ehelyett határozattan ragaszkodott a „megkülönböztetés nélküli erő alkalmazásához”.

„Kína arra sürgeti az USA-t, hogy ne tegyen további, Peking érdekeit sértő lépéseket, s ne fokozza a feszültséget. Kína megvédi az ország és a helyi vállalatok jogait, érdekeit és méltóságát, illetve megfelelően reagál minden helyzetben”

– fogalmaztak.

Peking korábban „erős elégedetlenségét” fejezte ki amiatt, hogy Washington kilőtte a ballonját, miközben azzal vádolta az amerikaiakat, hogy túlreagálták a helyzetet, s a felelőst, a kínai meteorológiai hivatal vezetőjét azóta elbocsátották.