Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
370,63 Ft
Euró
393,49 Ft
Font
460,87 Ft
Bitcoin
62,854 $

Lukasenko: a moszkvai terrortámadás elkövetői Fehéroroszországba próbáltak menekülni

Állítása szerint a támadók elsődleges célja ez volt, ám látva, hogy megerősítették a biztonsági intézkedéseket, megváltoztatták terveiket és az orosz-ukrán határ felé indultak.

Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Olga Malceva
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint arról már korábban beszámoltunk, a pénteki moszkvai terrortámadás miatt legkevesebb 139 ember vesztette életét, s legalább 180-an sérültek meg, közülük többen jelenleg is kórházban vannak. A hétvégén közel 4 ezer ember jelentkezett véradásra, hogy ily módon is segítsék a sérültek felépülését, míg orosz tisztviselők a bevándorlás szigorítását sürgették a történtek után.

Később arról érkezett hír, hogy az Iszlám Állam (ISIS) vállalta a felelősséget a támadásért, amit a Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) szakértői is valószínűnek tartanak, míg más szakértők arra figyelmeztettek: már többször előfordult, hogy az ISIS magára vállalt egy támadást, amelyhez semmi köze nem volt, hogy megpróbálja elhitetni, hatalma és befolyása sokkal nagyobb, mint valójában. Soron kívül Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

De az ISW katonai elemzői arra is rámutattak, ha továbbra is bizonyítékok hiányában ragaszkodik az orosz kormány Ukrajna hibáztatásához, úgy az „az orosz belső biztonság és a polgári életek rovására mehet”. Egyúttal azon a véleményen vannak, hogy a moszkvai terrortámadás egy „jelentős orosz hírszerzési kudarc”.

Ezzel szemben mások a Nyugatot és Ukrajnát okolják a történtekért, például az FSZB-vezér szerint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ukrajna állt a támadás mögött. Most a Sky News a Belta hírügynökségre hivatkozva arról ír, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök szerint a terrortámadás elkövetésével gyanúsított férfiak először Fehéroroszországba próbáltak menekülni.

Egyúttal kiemelte, a Moszkvában történtek után megerősítették a biztonsági intézkedéseket a belorusz-orosz határon, amelynek célja az volt, hogy a támadók számára nyilvánvalóvá tegyék, számukra „lehetetlen belépni” az országba. Az elnök állítása szerint amint ezt megértették, megváltoztatták terveiket és „az orosz-ukrán határ felé indultak”.

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.