Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,84 Ft
Euró
393,44 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,199 $

Katonai elemzők: a moszkvai terrortámadás egy „jelentős orosz hírszerzési kudarc”

Az elemzők rámutattak, ha továbbra is bizonyítékok hiányában ragaszkodik az orosz kormány Ukrajna hibáztatásához, úgy az „az orosz belső biztonság és a polgári életek rovására mehet”.

Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Vlagyimir Putyin hétfőn egy nyilvános beszédében első körben elismerte, hogy „radikális iszlamisták” követték el a támadást, ennek ellenére mégis azt állította, hogy Ukrajna is szerepet játszhatott a támadásban. Ennek ellenére számos más szakértő mellett a Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) elemzői is arra a következtetésre jutottak, hogy a március 22-i esemény „nagymértékben megfelel” annak, ahogyan az Iszlám Állam támadásokat hajt végre és jelent be, s „nincs bizonyíték” arra, hogy Kijevnek köze lett volna hozzá.

Az ISW úgy fogalmazott, nyílt forrásból származó bizonyítékok azt mutatják, hogy valójában „egy jelentős orosz hírszerzési kudarc eredménye volt, nem pedig az orosz hírszerző apparátus által kezdeményezett vagy azt célzó összeesküvés”. A szervezet több eseményt is felidézett, melyek közvetlenül a támadás előtt történtek. Soron kívül Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma

Az ISW idézte a Dossier Center orosz ellenzéki nyomozószervezetet, amely szerint az orosz hírszerző szolgálatok „szorosan figyelemmel kísérték” az Iszlám Állam Koraszán (ISIS-K) tevékenységét a támadás előtt, sőt, a biztonsági tanács figyelmeztetést is kapott, hogy az ISIS-K esetlegesen tádzsik állampolgárokat használhat fel egy Oroszország elleni támadásra.

Három nappal a támadás előtt pedig az Egyesült Államok figyelmeztette Oroszországot arra, hogy esetleges támadás lehet készülőben az országban, a kifejezetten a moszkvai nagyobb eseményeket vehetik célba a terroristák, ám Putyin e figyelmeztetést is „provokatív kijelentésként” utasította el.

Az ISW szerint a Kreml és az orosz ultranacionalisták ragaszkodása ahhoz, hogy Ukrajnát okolják az ISIS-K által „nagy valószínűséggel” elkövetett támadásért, „az orosz belső biztonság és a civil életek rovására mehet”. Úgy vélik, a Kreml és „ultranacionalista szócsövei” figyelmen kívül hagyják az ISIS és az ISIS-K által jelentett „egyértelmű fenyegetést” annak érdekében, hogy prioritásként kezeljék Ukrajna hamis megvádolását a támadással összefüggésben.