Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,84 Ft
Euró
393,44 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,199 $

Szakértők szerint nyilvánvaló, hogy az Iszlám Állam követte el a moszkvai terrortámadást

Rámutattak, minden olyan feltételezés vagy állítás, mely szerint ez egy hamis zászlós hadművelet volt, téves.

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) azt közölte a moszkvai terrortámadás kapcsán, hogy szakértőik szerint rendkívül nagy a valószínűsége annak, hogy az Iszlám Állam követte el a támadást. Rámutattak továbbá, azon állítások, melyek szerint a támadás hamis zászlós művelet volt, nincsenek összhangban a bizonyítékokkal.

Hangsúlyozták, mind a támadás lebonyolítása, mind az ISIS közleményének stílusa megegyezett korábbi támadásaikkal. Az ISW azt is kiemelte, „rendkívül valószínűtlen”, hogy az ISIS Kijevből kapott utasításra hajtotta végre a támadást, utalva ezzel azon orosz állításokra, miszerint az elkövetők ukrajnai kapcsolatokkal rendelkeztek: Soron kívül Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma

„Az ISIS nem vállalna magára hamisan egy olyan támadást, melyet esetleg egy keresztény állam hajtott végre egy másik ellen (vagy a Kreml valamiféle hamis zászlós művelet keretében Oroszország saját népe ellen), mert annak következményei, hogy az ISIS egy túlnyomórészt keresztény ország utasítására hajtott végre támadást, rontaná a hitelét a szalafi-dzsihádista közösségen belül.”

A Sky News jelentése szerint az ISW hozzátette, hogy egy ilyen nagy horderejű támadásért való hamis felelősségvállalás az ISIS propagandájának célját is veszélyeztetné, hozzátéve, hogy maga a támadás lebonyolítása is összhangban van az ISIS korábbi támadásaival, köztük a 2015-ös párizsi terrortámadásokkal.