Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,97 Ft
Euró
392,90 Ft
Font
459,72 Ft
Bitcoin
68,260 $

Az oroszok biztosak benne, hogy Ukrajnának köze van a terrortámadáshoz

Moszkva az ISIS állításai ellenére is kitart az ukránok terrortámadásban történő érintettsége mellett.

Fotó: EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL
Külföld

Kiss László

Szerkesztő

Az orosz hatóságok továbbra is azt állítják, hogy ukrán részvétellel történt a múlt heti, Moszkva melletti koncertterem elleni halálos támadás, annak ellenére is, hogy az Iszlám Állam feltételezett harcosai bevallották, hogy ők állnak a támadás mögött.

Az orosz Nyomozó Bizottság pénteken közölte, hogy a letartóztatott gyanúsítottak elmondása szerint a Telegram üzenetküldő alkalmazáson hangüzenetekben kaptak utasításokat egy ismeretlen személytől. A bizottság szerint ez a „koordinátor” a támadás után az ukrán határ felé irányította a terroristákat, és jutalmat ígért nekik, amelyet az ukrán fővárosban, Kijevben vehetnek át. Soron kívül Elképesztő teljesítmény: Milák a világ idei harmadik legjobb idejével nyert 100 méter pillangón

A független orosz média azonban arról számolt be, hogy a gyanúsítottak látható sérülésekkel jelentek meg a bíróságon, ami arra utal, hogy az orosz biztonsági erők megkínozhatták őket. Ennek kapcsán orosz emberi jogi aktivisták is aggodalmuknak adtak hangot, mondván a kínzással szerzett vallomások csak korlátozottan hitelesek.

A Moszkvától északnyugatra fekvő Krasznogorszkban március 22-én elkövetett támadás legalább 144 halálos áldozatot követelt, miközben 382 sebesültet is nyilvántartásba vettek. Bár az Szám Állam többször is magára vállalta a támadást, nyugati biztonsági szakértők úgy vélik, hogy valószínűleg a csoport mellékága, az Iszlám Állam Khoraszan tartománya (ISPK) állt az incidens mögött.