Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,02 Ft
Euró
393,85 Ft
Font
457,29 Ft
Bitcoin
66,124 $

Oroszország reméli, hogy a francia titkosszolgálatnak nincs köze a terrortámadáshoz

Oroszország reményét fejezte ki, hogy a francia titkosszolgálatoknak nem volt közük a moszkvai terrortámadáshoz, amely legalább 144 emberéletet követelt és 360-at megsebesített.

Fotó: A krasznogorszki Crocus City Hall elleni terrortámadás egyik gyanúsítottja egy moszkvai bíróság üvegfalú ketrecében 2024. március 24-én. A kulturális központban két nappal korábban elkövetett fegyveres támadás halálos áldozatainak száma 137-re emelkedett, a sebesültek száma 180. A merénylet végrehajtásával megvádolt négy tádzsik állampolgárt előzetes letartóztatásba helyezték. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A francia fegyveres erők miniszterével folytatott telefonbeszélgetésen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter reményét fejezte ki, hogy nem a francia titkosszolgálatok állnak a moszkvai terrortámadás mögött, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára, és ehhez bizonyítékokat is próbáltak közölni az interneten keresztül.

„Kijev semmit sem tesz anélkül, hogy nyugati felügyelőik jóvá ne hagynák azt. Reméljük, hogy ebben az esetben nem a francia titkosszolgálatok állnak a történtek mögött”, mondta. Továbbra is mély gyászban van az ország a történtek után, ami ezernyi kérdést vet fel, nemcsak az Iszlám Államról. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

A beszélgetés során Sébastien Lecornu francia fegyveres erőkért felelős miniszter a március 22-i merénylet kapcsán kijelentette, hogy Franciaország kész növelni az együttműködést Oroszországgal a terrorizmus elleni küzdelemben, ami egyre súlyosabb mértékeket ölt.

A Kreml álláspontja egyelőre árnyalt a legalább 144 halálos áldozatot és 360 sebesültet követelő támadással kapcsolatban, ugyanis azt elismerik, hogy iszlamista radikálisok voltak az elkövetők, ám közben Ukrajna állítólagos érintettségére us gyanakodnak, amely kapcsán nyugati befolyást sejtenek.

Az orosz minisztérium Emmanuel Macron francia elnök közelmúltbeli kijelentéseire is reagált, amikor februárban azt sugallta, hogy nem zárható ki, hogy francia katonákat küldjenek az ukrajnai frontra. Macron megjegyzéseire reagálva Szergej Sojgu jelezte, „Amennyiben ezek a kijelentések valósággá válnak, akkor az Franciaország számára is problémákat okoz majd.