Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,17 Ft
Euró
393,06 Ft
Font
457,17 Ft
Bitcoin
66,789 $

Moszkvai terrortámadás: a bevándorlás szigorítását sürgetik orosz tisztviselők

A pénteki támadás után több orosz tisztviselő is szigorúbb intézkedéseket javasol a migránsokkal szemben.

Fotó: Férfi áll a Crocus City Hall kulturális központnál Moszkva Krasznogorszk nevű nyugati elővárosában 2024. március 24-én. Két nappal korábban fegyveresek terrortámadást követtek el az épületben egy koncert előtt, a halálos áldozatok száma 137-re emelkedett, 180-an megsérültek. A merénylet négy végrehajtóját elfogták, és az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) moszkvai székházába szállították. Az ügyben további hét gyanúsítottat vettek őrizetbe. Oroszországban nemzeti gyásznapot hirdettek március 24-re. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint arról már korábban beszámoltunk, a pénteki moszkvai terrortámadás miatt legkevesebb 137 ember vesztette életét, s legalább 154-en sérültek meg, közülük több mint 100-an továbbra is kórházban vannak. A hétvégén közel 4 ezer ember jelentkezett véradásra, hogy ily módon is segítsék a sérültek felépülését.

A támadás helyszínétől nem messze felállított rögtönzött emlékműhöz pedig sokan kilátogattak, hogy megemlékezzenek az elhunytakról. Majd arról érkezett hír, hogy az egyik elkövető 19 éves, s a négy terrorista közül ketten mindent beismertek, már a bírósági meghallgatásuk előtt, viszont így is súlyos büntetés várhat rájuk. Soron kívül Kósa Lajos: Magyar Péternek nem tüntetnie kellene, hanem virágot vennie a volt feleségének

Most a Sky News arról ír, több orosz tisztviselő is a bevándorlás szigorítását sürgeti. Az Institute for the Study of War idézte Mihail Sheremet szavait, aki szerint Moszkvának „korlátoznia kell a migránsok Oroszországba való belépését”. Egyúttal azt gondolja, „a Nyugat az országban tartózkodó migránsokat használja fel terrortámadások végrehajtására”.

De a Duma képviselője arról is szót ejtett, hogy Oroszország jelen helyzetben nem képes megállapítani, mely migránsok jelentenek veszélyt, s melyeknek vannak „jó szándékai”, hiszen az ország az ukrajnai különleges katonai hadműveletre koncentrál. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Vlagyiszlav Davankov, a Duma elnökhelyettese is.

Szerinte „zéró toleranciát” kellene alkalmazni azokkal szemben, akik a bevándorlást követő egy évben valamilyen bűncselekményt követnek el, s egy „digitális ellenőrzésre” is szükség lenne, mielőtt beengedik őket az országba. Emellett úgy véli, hosszútávon a munkavállalókat kiváltó automatizálási folyamatot is el kell kezdeni.

Szentkirályi Alexandra szerint a BKK-BKV csoport munkatársainak is járna országbérlet

Noha arról nem tett említést, hogy programja része lenne a téma, azt mondja, "nem helyes, hogy Budapest főpolgármestere nemtörődömség miatt elfeledkezne 15 ezer emberről".