Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,91 Ft
Euró
385,42 Ft
Font
451,13 Ft
Bitcoin
70,095 $

Lerajzolja az agyba ültetett AI-szenzor, éppen mire gondoltunk

Egy korszakalkotó agyi számítógép interfészrendszert alkottak meg, amellyel tűpontosan megjeleníthető a neuronok aktivitása.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egy korszakalkotó agyi számítógép interfészrendszert alkottak meg, amellyel tűpontosan megjeleníthető a neuronok aktivitása.

Miután leolvasta az agyhullámait azoknak az embereknek, akiket arra kértek, hogy egy másik személyről készült fotóra fókuszáljanak, a mesterséges intelligencia egy algoritmus segítségével fényképeket generál a begyűjtött információkból. Soron kívül Érdemes figyelni, több banknál is jelentősen megemelkedtek az éves díjak

Habár nem fogják a számítógépek a közeljövőben leolvasni minden egyes gondolatunkat, a technológia komoly előrelépésként értékelhető a neuroadaptív rendszerek szakágában.

A Nature Scientific Reports tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból megtudhattuk, hogy az algoritmus tanulási képességeit egy többlépcsős, előre megtervezett módszerrel tesztelték.

A kísérletek résztvevőinek először emberek arcáról készült fényképeket mutattak, és arra kérték őket, hogy összpontosítsanak bizonyos jellemvonásaikra, miközben egy speciális készüléket helyeztek a fejükre, amellyel elemezték az agyhullámok változását.

Az agyból származó adatokat ezután arra használták fel, hogy megtanítsák az algoritmussal, melyik jelek állnak összefüggésben a különböző arcvonásokkal, ezáltal bárminemű kommunikáció nélkül képes lehet a mesterséges intelligencia létrehozni egy képet, ami az önkéntesek gondolataiban képződhet.

Az egyéni sajátosságok rendkívül egyszerűek voltak – a rendszernek olyan ismertetőjegyekből kellett csupán választania, mint például a „fiatal”, a „mosolygós” és a „férfi”, ezért könnyebben tudta meghatározni az újonnan generált arc jellegzetességeit.

Ez a módszer komoly mérföldkőnek számít az agyi interfészek tudományágában, ugyanis mindez azt jelenti, hogy a gépek teljesen új információkat tudnak előállítani meglévő jellemvonások alapján kizárólag az emberi gondolatok és agyhullámok analízisével.

Földméretű bolygót fedeztek fel, amely akár százmilliárd évig is létezhet

De van egy apró bökkenő, ugyanis a csillaga nem volt túl kegyes hozzá.

Fontos újítás lendíthet nagyot a magyar egészségügy helyzetén

A kormány júliustól teljeskörűen bevezeti az új betegút-menedzselő rendszert, amely lehetővé teszi a páciensek számára, hogy maguk jelölhessék ki az orvosi vizsgálatok időpontját.