Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,51 Ft
Euró
389,27 Ft
Font
453,55 Ft
Bitcoin
64,306 $

Újabb rejtélyekre derült fény a sötét anyaggal kapcsolatban

Az univerzum nagy részét kitöltő misztikus anyag ismét megmagyarázhatatlan viselkedésmintákat mutatott, ami a csillagászokat és az asztrofizikusokat is meglepte.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az univerzum nagy részét kitöltő misztikus anyag ismét megmagyarázhatatlan viselkedésmintákat mutatott, ami a csillagászokat és az asztrofizikusokat is meglepte.

A világegyetem tömegének jelentős hányadát adó sötét anyagot nem véletlenül nehéz tanulmányozni, mivel lényegében képtelenség érzékelni, ezért csak feltételezni lehet, hogy egyáltalán létezik. Soron kívül Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

A fizikusok kizárólag az úgynevezett gravitációs lencse segítségével tudták bizonyítani a sötét anyag jelenlétét, ugyanis meghajlítják a távoli galaxisok vagy egyéb objektum és a Földön tartózkodó megfigyelő közti fénysugarakat. Minél nagyobb a sötét anyag koncentrációja, annál jobban észlelhető ez a hatás.

Amikor európai asztronómusok a Hubble űrtávcső és a Déli Obszervatórium Óriás Teleszkópjával vizsgálták a masszív galaxishalmazok gravitációs lencse effektusát, rájöttek, hogy a szimulációk során előrejósolt értékekhez képest tízszer erősebb eredményeket kaptak.

Massimo Meneghetti, a bolognai INAF Asztrofizikai és Űrtudományos Obszervatóriumának csillagásza és a Science magazinban megjelent kutatás főszerzője az ESA hivatalos sajtóközleményében a következőket nyilatkozta a felfedezésről:

„Rengeteg tesztelést végeztünk az adatokkal, és biztosak vagyunk benne, hogy a rossz párosítások arra utalnak, vagy a szimulációkból, vagy a sötét anyag mechanizmusának megértéséből hiányozhat valami.”

Egyszóval a tudósok nem találták még meg azt a kulcsfontosságú összetevőt, amivel a fizika törvényszerűségei által érvényt nyerhetne a sötét anyag ilyen mértékű ereje.

„Az eltérés egyik oka az lehet, hogy nem találtuk meg a kulcsszerepet játszó rész működésének alapelvét.”

tette hozzá Meneghetti.

A kutatáshoz Meneghetti és kollégái egy sötét anyag térképet készítettek három hatalmas galaxishalmaz megfigyeléseiből származó minták összesítésével. Kiderítették, hogy a kisebb méretű fényképek beágyazódtak az egyes galaxishalmazok magjának nagyobb objektívtorzulásaiba. Mindez azt jelenti, hogy a gravitációs lencse hatás szignifikánsnak bizonyult, ami a sötét anyag nagyobb sűrűségével magyarázható.

Dzsudzsákék sem tudták megállítani a Ferencvárost, kiütötték a Debrecent

A Debrecen sem tudott mit kezdeni a Ferencvárossal, 4-1-es vereséget szenvedtek, és távolabb kerültek a dobogótól.

Jön az F1-es Miami Nagydíj, élőben adja a tv

Már 21 órától érdemes figyelni az eseményeket a Miami Nagydíjon, kezdve a pilótaparádéval, ami mindig érdekes és látványos.

Már ismertek a Hatoslottó legújabb nyerőszámai

Megjelentek a legújabb nyerőszámok a Hatoslottó-sorsolás után, és mint általában az lenni szokott, sok pénzt lehetett nyerni.