Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,01 Ft
Euró
388,23 Ft
Font
450,62 Ft
Bitcoin
62,041 $

Nem éri meg vezetés közben mobilozni, drasztikus szigor jöhet

Ebben az európai országban megelégelték a dolgot, a törvénnyel változtatni szeretnének a sofőrök hozzáállásán.

Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Sajnálatos mód egyre gyakoribb jelenség, hogy sokan egy kézzel vezetnek, a másikkal pedig a mobilukat tartják, így a tekintetük alig-alig téved az útra. Ám úgy tűnik, Olaszországban megelégelték ezt a balesetveszélyes szokást, a törvénnyel változtatni szeretnének a sofőrök hozzáállásán – szúrta ki az Infostart az autoszektor.hu beszámolóját.

Mint írják, az olasz parlamentbe benyújtott törvényjavaslat eredeti verziója szerint ha a sofőrt két éven belül kétszer rajtakapták volna vezetés közbeni mobilozáson, a második alkalom után 1-3 hónapra bevonták volna a vezetői engedélyét. Ám a mostani törvényjavaslat ennél már jóval szigorúbb, ugyanis az úgy szól: Soron kívül David Pressman két szóval kommentálta Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij beszélgetését

Már az első jogsértésnél 7-15 napra elveszik a jogosítványt, és természetesen bírság is járna a szabálytalanságért. Első esetben 250-1000 euró, visszaesőknél pedig 350-1400 euró. Az olasz parlament március elején dönt a javaslatról – teszik hozzá. De korábban arról is beszámoltunk, hogy márciustól egy példátlanul komoly szigorítás lépett életbe Ausztriában.

Ezáltal olyan súlyos büntetésre számíthatnak a gyorshajtók az országban, hogy a jövőben kétszer is meggondolják, túllépik-e a sebességhatárt. Mindemellett tény az is, hogy alaposan megdrágult a jogsiszerzés az elmúlt években: pár év alatt teljesen elszálltak az árak, nem meglepő, hogy tanulóból is jóval kevesebb van.

A kialakult sofőrhiány miatt pedig több mint ezren ingyen jogosítványt kaphatnak hazánkban, a feltételekről és a további részletekről ebben a cikkben írtunk bővebben. Míg Lázár János építési és közlekedési miniszter nagyjából egy hete újabb részleteket is megosztott a KRESZ módosítás kapcsán egy sajtótájékoztatón.

Az AI segít lebuktatni a szabálytalan sofőröket is, de van ezzel egy kis bökkenő

Egy kivételével minden érv az új, mesterséges intelligencián alapuló rendszer bevezetése mellett szól.