Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
372,14 Ft
Euró
395,41 Ft
Font
462,64 Ft
Bitcoin
62,592 $

Alaposan megdrágult a jogsiszerzés az elmúlt években

Pár év alatt teljesen elszálltak az árak, nem meglepő, hogy tanulóból is jóval kevesebb van.

Fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Átlagosan 345 ezer forintot kell kifizetnie annak, aki jogosítványt szeretne, mindez azt jelenti, hogy három év alatt jelentősen megdrágult az oktatás, 2021-ben ugyanis még csak 200 ezer forint körüli összegbe került a vezetői engedély megszerzése – számolt be róla az Infostart.

Az autósiskolák az inflációval, valamint a növekvő költségekkel magyarázzák az áremelést, ez odáig vezetett, hogy Budapesten mostanra 8-10 ezer forintra növekedett az óradíj, míg vidéken hozzávetőlegesen hétezer forintot kell fizetni egy gyakorlati óráért cserébe. Soron kívül Pillanatok alatt árasztotta el a víz a dubaji repülőteret egy szokatlanul heves vihar után

A vizsgához szükséges tapasztalat megszerzéséhez 30 órát és minimum 580 levezetett kilométert várnak el, ám a tanulók közül sokan vannak olyanok, akik pluszórákat vesznek, hogy biztosan rendelkezzenek elegendő rutinnal. Nem meglepő ugyanakkor, hogy – főleg vidéken – jelentősen lecsökkent a jelentkezők száma a költségek miatt.

Az államilag meghatározott vizsgadíjak ugyan nem változtak 2023-hoz viszonyítva, így a KRESZ-vizsga továbbra is 4600 forint, míg a gyakorlati vizsga díja 11 ezer forintba kerül. Az elsősegély-tanfolyam további 10 ezer forinttal növeli meg a költségeket, ennek vizsgadíja pedig 18 ezer forint.

Jelenleg nagyjából négyezer oktató van Magyarországon, akik közül sokan másodállásban végzik tevékenységüket. Amennyiben azonban 2024/25-ös tanévtől ingyenessé tennék a B kategóriás jogosítvány megszerzését a gimnáziumban és szakiskolában tanuló diákok számára, úgy vélhetően a jelenlegi kapacitás nem lesz elegendő.