Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
372,01 Ft
Euró
394,63 Ft
Font
462,31 Ft
Bitcoin
63,434 $

Márciustól lép életbe a példátlanul komoly szigorítás Ausztriában, retteghetnek a gyorshajtók

Olyan súlyos büntetésre számíthatnak a gyorshajtók Ausztriában péntektől, hogy a jövőben kétszer is meggondolják, túllépik-e a sebességhatárt.

Fotó: Unsplash/toine G
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mint ismert, március első napjától, vagyis péntektől lép életbe az osztrák KRESZ friss módosítása, mely minden korábbinál súlyosabban bünteti a gyorshajtókat: az új szabály értelmében ugyanis a gyorshajtók nem csupán magas összegű bírsággal, illetve a jogosítvány elkobzásával kell számolniuk, de járművüknek is búcsút inthetnek.

A gyorshajtók járművei ezentúl nem csupán elkobozhatók, de el is árverezhetők: az új szabály szerint azon sofőr autóját, aki lakott területen belül legkevesebb 80 kilométerm/órával lépi túl a megengedett sebességhatárt, azonnal elkobozhatják és elárverezhetik, miközben egy masszív bírságot is kap az illető. Soron kívül Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

Autópályán ugyanígy érvényes az új szabály, annyi különbséggel, hogy ott 90 kilométer/órás sebességtúllépés esetén (tehát ha a sofőr 220 kilométer/órával, vagy annál gyorsabban megy) búcsúzhat el autójától a gyorshajtó sofőr.

Fontos megjegyezni, hogy aki visszaesőnek számít, az még komolyabb szigorításra készülhet: esetükben ugyanis lakott területen belül elég 60 kilométer/óra, míg lakott területen kívül 70 kilométer/órával túllépniük a megengedett sebességhatárt és máris jön a komoly szankció.

Amennyiben a jármű nem a gyorshajtóé, úgy az autót legfeljebb 14 napra kivonják a forgalomból, míg a sofőrt élete végéig eltiltják a vezetéstől. Végül, de nem utolsósorban nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a fentebb részletezett új szabályok nem csupán az osztrákokra, hanem mindenkire, így a külföldiekre tehát a magyarokra is ugyanúgy érvényesek.

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.