Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,071 $

Az erdőirtás visszafogásával előrelépést érhetünk el a klímaválság elleni küzdelemben

Szakértők mutattak rá arra, hogy ha képesek vagyunk lassítani az erdőirtást, úgy ez az előrelépés lendületet adhat az éghajlati válság megfékezésére tett erőfeszítéseinknek.

...svg content...Fotó: Unsplash/Dieny Portinanni
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint az Amazónia esőerdeinek jövőjéről szóló kulcsfontosságú csúcstalálkozó előtt szólaltak fel szakértők, akik rámutattak, az Indonéziában, Malajziában, Kolumbiában és Brazíliában tapasztalható erdőirtás csökkenése lendületet adhat az éghajlatváltozással és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos erőfeszítéseknek.

A következő napokban tartandó, a világ legnagyobb esőerdejének jövőjéről szóló pán-amazóniai csúcstalálkozjának házigazdája a brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva lesz. Carlos Nobre, Brazília egyik vezető klímakutatója a közelgő esemény kapcsán figyelmeztetett, hogy az Amazonas közel van a fordulópont átlépéséhez, ezért eljött az ideje, hogy lépéseket tegyünk a világ erdeinek védelmére: Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

„Az egész világon nagyobb politikai mozgalmat látok az erdőirtás visszaszorítására: Indonéziában, néhány afrikai országban, és az Amazonas számos országában. Brazíliában júniusban jelentősen csökkent az erdőirtás. Ideális esetben remélem, hogy ha 2023-at 2022-hez képest számoljuk, akkor akár 50 százalékos csökkenés is lehet, ami nagyon jó lenne. Ha Brazília 2030-ra el akarja érni a nulla erdőirtást, akkor az 50 százalékos csökkenés nagyon jó hír lenne.”

Marina Silva, Brazília környezetvédelmi minisztere a múlt héten azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy júliusban legalább 60 százalékkal csökkent az erdőirtás a brazil Amazonas vidékén. Ez pedig egy hatalmas előrelépés, az adatok szerint pedig 2004 és 2012 között 84 százalékkal csökkent az erdőirtás Brazíliában, noha Jair Bolsonaro elnöksége alatt ez a tendencia teljesen megfordult.

Szakértők szerint azonban Indonézia és Malajzia követte Brazília történelmi példáját: a Global Forest Watch (GFW) nevű megfigyelő szervezet szerint Indonézia 64 százalékkal csökkentette az erdőirtást a 2020-2022 közötti időszakot összehasonlítva a hatalmas erdőtüzek utáni három évvel, ami azt jelenti, hogy komolyabb fejlődést értek el ezen téren, mint bármely más ország. Malajzia eközben 57 százalékos csökkenést ért el.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.