Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

Hogyan teszi lehetővé a technológia, hogy feltárjuk az amazóniai biodiverzitás rejtélyeit?

Fotó: Unsplash/danilo.alvesd
not image

Borbély Fanni

2022. július 3. - 22:41

Az Amazonas-medence vagy Amazónia trópusi erdei bolygónk felszínének mindössze 12 százalékát teszik ki, mégis a szárazföldi fajok mintegy kétharmadának ad otthont.

Amazónia sűrű, rovaroktól és pálmáktól hemzsegő erdeiben mindig is komoly kihívást jelentett a tudósok számára a vadon élő állatok megfigyelése, hiszen a trópusi erdők biológiai sokféleségében könnyű elveszni: megannyi faj él az erdők zugaiban, melyek létezéséről talán nem is tudunk, de olyan ritka fajokat is felfedezhetünk, melyekről azt gondoltuk, már rég kihaltak.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Az ökológia és a természetvédelem szempontjából azonban kritikus fontosságú, hogy megértsük, milyen fajok élnek Amazóniában, s hogyan képesek alkalmazkodni környezetükhöz, mivel mindez alapvető információkkal szolgál olyan, ember által előidézett hatásokról, mint az éghajlatváltozás, a fakitermelés vagy a fatüzelés.

A BNP Bioclimate projektje megannyi technológiai megoldást, így például kameracsapdákat és speciális akusztikus monitorokat alkalmazott annak érdekében, hogy leküzdjék a természeti akadályokat, s pontosabb képet kapjanak az amazóniai vadvilágról.

Fontos megjegyezni, hogy ezen technológiák jóval pontosabb eredményeket szolgáltatnak, mint a hagyományos technológiák, mivel emberi beavatkozás nélkül is képesek folyamatosan adatot gyűjteni, ezzel pedig a kutatók is hatalmas előnyre tesznek szert, hiszen nem zavarják meg az állatokat mindennapi tevékenységeikben.

A kameracsapdák például a vadkamerákhoz hasonló kis méretű eszközök, melyek folyamatosan rögzítik az állatok aktivitását. A Tapajós Nemzeti Parkban végzett kutatásuk során pedig igen nagy hasznát vették az eszköznek, a terepmunka során ugyanis lehetőségük nyílt megvizsgálni, hogy az olyan zavaró tényezők, mint például az éghajlatváltozás, milyen hatással van az állatok viselkedésére.

Először is, arra a következtetésre jutottak, hogy a park területén található növények mintegy 85 százalékát az állatok “ültették”, magyarul jártukban-keltükben ürítéssel szétszórták azokat a magokat, melyeket korábban elfogyasztottak a gyümölcsökkel.

Ez a felfedezés pedig kruciális fontosságú: mi lesz a “magszóró” fajokkal, ha az éghajlatváltozás tovább melegíti a bolygót? Ahhoz azonban, hogy fel tudjuk mérni, pontosan milyen hatással járna, ha elveszítenénk ezeket a fajokat, tisztában kell lennünk azzal, hogy mely fajok milyen növényeket fogyasztanak, s mennyire hordják őket messze eredeti élőhelyüktől. A projekt részeként telepített kameracsapdák segítségével rövidesen megkaphatjuk a választ ezekre a kérdésekre is, ezt követően azonban arra kell majd választ találnunk, hogy mit tudunk tenni az éghajlatváltozás negatív hatásai ellen.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.