Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,30 Ft
Euró
391,12 Ft
Font
458,44 Ft
Bitcoin
63,868 $

Kína elárulta, hogyan kezelhet egy hasonló helyzetet az USA lépése után

Kína fenntartja magának a jogot arra, hogy a szükséges eszközökkel kezelje a hasonló helyzeteket, miután az USA úgy döntött, kilövi a ballonjukat.

Fotó: Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára, a Központi Katonai Bizottság elnöke beszél a KKP 20. kongresszusán a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. október 16-án. MTI/EPA/Hszinhua
Észak-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő

Továbbra is nagy a vita az USA és Kína között a legutóbbi incidens kapcsán. Kiderült, hogy Joe Biden amerikai elnök már szerdán tűzparancsot adott, miszerint szedjék le az USA felett cirkáló kínai kémballont.

Kína a kilövés előtt többször hangsúlyozta az amerikai kormánynak, hogy egy polgári szerkezetről van szó, és az véletlenül tévedt oda. A Pentagon pedig biztos benne, hogy kémkedési célokra használták a ballont, ami végül megsemmisült.

Egyetlen rakéta elegendő volt ahhoz, hogy a ballon lezuhanjon, majd azonnal megkezdték a szerkezet darabjainak begyűjtését. A hírek szerint korábban, még Donald Trump elnöksége alatt háromszor is előfordult, hogy egy kínai kémballon jelent meg az amerikai légtérben.

A legutóbbi eset annyiban tért el, hogy erről az egész világ tudhatott, és napokon keresztül volt a légtérben az objektum. Egy hasonló elem bukkant fel Latin-Amerikában a héten, melynek kapcsán a Kolumbiai Légierő is vizsgálatot indított.

Kína elítéli az USA akcióját, és azt üzenték, fenntartják a jogot arra vonatkozólag, hogy a szükséges eszközökkel kezeljék a hasonló helyzeteket. Tan Kefei, a kínai védelmi minisztérium szóvivője úgy fogalmazott, az USA erőszakot alkalmazott egy civil, pilóta nélküli ballonnal szemben, amit nyilvánvaló túlreagálásnak neveztek – írja a kínai .