Clouds
21 Budapest
Dollár
368,10 Ft
Euró
394,72 Ft
Font
451,88 Ft
Bitcoin
27,925 $

Mióta itt jártál:

Már Trump elnöksége alatt is átrepültek kínai kémballonok az USA felett

Fotó: Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettest (b) fogadja Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. április 4-én. A kínai delegáció vezetője az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kilencedik fordulójára érkezett az Egyesült Államokba. MTI/EPA/Tom Brenner
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Egy védelmi tisztviselő szerint három kémballon is átrepült az Egyesült Államok felett, miközben Donald Trump irányította az országot.

Már mindenki értesülhetett arról, hogy Joe Biden amerikai elnök parancsára kilőtték az USA felett lebegő kínai ballont. Kína többször is jelezte az USA-nak, egy polgári elemről van szó, addig a Pentagon biztos abban, hogy kémkedésre használták a kínaiak a ballonjukat.

Biden már szerdán kiadta a parancsot az elem kilövésére, de rábeszélték, hogy ezt csak akkor tegyék meg, ha a ballon víz fölé ér, így garantálni tudják a szárazföldön lévő emberek biztonságát. Ez megtörtént, a ballonra egyetlen egy rakétát lőttek ki egy F-22-esről, majd megkezdték a szerkezet begyűjtését.

Kína reagált a kilövésre, és a vártnak megfelelően elégedetlen volt a döntéssel, mert továbbra is azt mondják, hogy az USA egy polgári elemet semmisített meg, semmilyen kémkedésről nincs szó a részükről.

Trump idején is voltak kínai kémballonok az USA-ban

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő elárulta, nem ez volt az első hasonló eset az utóbbi években, ugyanis Donald Trump elnöksége alatt három olyan helyzet is alakult, amikor Kína rövid időre kémballont küldött az USA kontinentális része fölé.

A CNN a védelmi tisztviselőre hivatkozva azt írja, legalább három ilyen esetről tudni, amikor a ballonok átrepültek az USA felett az előző adminisztráció idején. Emellett tudomásuk van arról, hogy Biden kormányzásának elején is történt egy hasonló eset, de soha ilyen hosszú ideig nem tartózkodott egy ballon sem az amerikai légtérben, mint legutóbb.

Mark Esper, Trump volt védelmi minisztere a CNN This Morning című műsorában pénteken azt mondta, meglepte a Pentagon azon kijelentése, miszerint voltak hasonló esetek az előző adminisztráció ideje alatt. Nem emlékszik arra, hogy bárki is belépett volna az irodájába emiatt, vagy bármit is olvasott volna arról, hogy Kína kémballonja az USA felett jár.